kako_stimulisati_rast_kose_kod_dece_hair_clinic_beograd

KAKO STIMULISATI RAST KOSE KOD DECE

KAKO STIMULISATI RAST KOSE KOD DECE

Kosa kod dece raste oko 0,5cm svakog meseca , znači sporije nego kod odraslih osoba. Kosa će izrasti tokom 2 do 6 godina, pre nego što uđe u fazu mirovanja koja traje oko 3 meseca. Nakon te faze kosa će ispadati sa 50 do 100 dlaka dnevno. To je normalna stopa gubitka kose.

Od čega zavisi debljina dlake ?

Deca koja imaju velike folikule, imaće gustu kosu. Deca sa manjim folikiulima imaće finu kosu. Mnogi faktori mogu uticati na rast kose, uključujući ishranu i zdravstveno stanje. Ukoliko obezbedite detetu kvalitetnu ishranu i eliminišete probleme koji stresogeno deluju na njegovo telo, pomoćićete u stimulaciji rasta kose.

KORAK 1 : VITAMINI

Kosa odražava opšte stanje deteta.
Konzumiranje brze hrane, gaziranih pićitd. učiniće kosu suvom i lomljivom. Dobra ishrana je ključ za zdrav rast kose kod dece.
Nahranite kosu voćem i povrćem, uključujući naranadžasto i žuto povrće koje sadrži vit. A, kako biste poboljšali funkciju lojnih žlezda na skalpu. U ishranu uvrstite jagode, agrume, tamno zeleno povrće i paradajz, zbog vitamina C koji štiti kosu od lomljenja.
Pobrinite se da vaše dete dobije vit E, koji poboljšava kvalitet kose. Nalazi se u zelenom lisnatom povrću, kao i silicijum koji poboljšava kvalitet kose. Silicijum je u lucerki repi.

KORAK 2 : PROTEINI

Pripremajte jaja za doručak. Jaja i drugi proteini sprečavaju da kosa uđe u fazu mirovanja. Jaja su bogata L-cisteinom, aminokiselinom koja ja važna za zdravlje kose. Jaja takođe obezbeđuju minerale za rast kose kao što su mangan i biotin.Oba sprečavaju gubitak kose. Nemasno meso, perad i riba su drugi dobar izbor proteina.

KORAK 3 : BRAŠNO OD CELOG ZRNA

Belo brašno zamenite brašnom od celog zrna,koje je bogato vitaminima B grupe, uključujući i biotin. Biotin je važan za proizvodnju keratina.
Keratin je protein od koga je vaša kosa napravljena. Cela zrna takođe sadrže inozitol koji štiti folikule dlake i B vitamine, koji interaguju sa hormonima za rast kose kod dece.

KORAK 4 : ESENCIJALNE MASNE KISELINE

U ishranu deteta uvrstite ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama koje su vitalne za rast kose. Esencijalne mase kiseline često se dodaju proizvodima za negu kose.
Omega-6 masne kiseline se nalaze u organskoj govedini, a Omega-9 masne kiseline u maslinovom ulju.

KORAK 5 : CINK I GVOŽĐE

Obezbedite da vaše dete dobije dovoljno cinka i gvožđa. Nedostatak cinka ili gvožđa može dovesti do gubitka kose. Uključite govedinu, svinjetinu i piletinu, ili dodajte semenke suncokreta, mekinje,pšenične klice i zobenu kašu.

KORAK 6 : NEGA KOSE

Edukujte svoje dete da koristi tehnike za negu koje ne opterećuju kosu. Ne dozvolite mu da agresivno pere kosu. Kupite svom detetu češalj sa širokim zupcima. Odaberite trake za kosu koje nemaju metal na njima. Perite svom detetu redovno kosu. Kosu vašeg deteta isčešljajte četkom od svinjske dlake kako biste na priroda način podstakli rad lojnih žlezdi na skalpu.

KORAK 7 : OBRATITE SE DOKTORU-TRIHOLOGU

Tretirajte sve promene na vlasištu. Uobičajeni poremećaji kod dece su tinea cipitis i opadanje kose koje nastaje zbog uskih pletenica ili konjskog repa.