mogu_li_uv_zraci_ostetiti_nasu_kosu_hair_clinic_beograd

MOGU LI UV ZRACI OŠTETITI NAŠU KOSU ?

MOGU LI UV ZRACI OŠTETITI NAŠU KOSU ?

Kratak odgovor na ovo važno pitanje je, DA. Svetlo u ultraljubičastom spektru, uključujući UVA i UVB svetlo, može ozbiljno oštetiti kosu.
Radiološke osobine ovog spektra mogu uništiti pojedinačne vlasi, folikule koji proizvode dlaku , rastaviti proteinske veze ( delujući na sjaj i kvalitet dlake ), izbledeti boju kose. Zašto sunce oštećuje moju kosu?

Većina „štete“ koju sunce uzrokuje je jednostavno zbog isparavanja prirodnih ulja koja održavaju vlasište zdravim i sjajnim. Izlaganje toploti i direktnom UV zračenju uzrokuje da mnoga od ovih ulja ispare sa vaših vlasišta, oduzimajući vlagu i prirodni sjaj vašoj kosi. To može dovesti do toga da postane suva, krhka i lomljiva u kratkom roku, ali i može ozbiljno da zaustavi budući rast ako se ne kontroliše.

Radijacija UV svetla je takođe problem

Ona izvlači dodatnu vlagu iz vlasišta, ali i prirodno zaustavlja proizvodnju novih kutikula za kosu, oštećuje pore u folikulu, što je nepopravljivo bez dodatnih tretmana.
Konkretno, UVA / UVB zraci menjaju pigment u lancima folikula, tako da gubitak boje može biti značajan. Razmislite malo… Da li ste ikada stavili fotografiju pored prozora i primetili da ona bledi tokom vremena… Slično tome, možda ste primetili da bledi boja nameštaja ako je blizu prozora,vrata ili staklenih vrata. Ista stvar se dešava i sa vašom kosom.

Ultravioletni sunčevi zraci vremenom oštećuju proteinske i keratinske veze, nakon ponovnog izlaganja suncu. Proteinske veze su u velikoj meri ono što vašoj kosi daje fleksibilnost, otpornost na kovrdžanje i pucanje, snagu i sjaj.

ZAŠTITA I REGENERACIJA

Najbolja prevencija za kosu oštećenu suncem je jednostavna i veoma efikasna. Počnite sa nošenjem šešira, po mogućstvu sa širokim obodom, koji pokriva veliki deo kose. Zaštita vlasišta je najveća briga. Šešir obezbeđuje skoro stoporcentnu zaštitu vlasišta i kose.
Za oporavak, fokus mora biti na vraćanju hidratacije, obnavljanju proteinskih veza i pomoći u zaštiti boje.
Najbolji šamponi protiv UV i sunčevo oštećenje su oni koji sadrže keratin i različite proteine, bez sulfata i parabena, i obezbeđuju intenzivnu hidrataciju.

Ako odlučite da koristite SPF šampon ,budite sigurni da će kosa posvetleti od njega. SPF hemikalije deluju na koren dlake, začepljuju pore, uzrokujući više nepotrebnih oštećenja. Pobrinite se da nakon korišćenja temeljno isperete vlasište, uši, kapke i nos.
Ako koristite kremu za sunčanje ili SPF šampon, takođe je veoma važno da koristite regenerator za duboku hidrataciju, jer SPF može dehidrirati vašu kosu.

Nakon izlaganja suncu, osim regeneratora za hidrataciju, dr Milena Stanojević preporučuje I PRP tretman za brži oporavak kose.