PRP TRETMAN ZA REJUVENACIJU KOSE

Ako je tretman mezonitima naš zlatni standard u tretmanima za rast kose, PRP tretman krvnom plazmom je eliksir tretman za kvalitet i zdravlje kose. PRP tretman je jako popularan tretman u regenerativnoj i sportskoj medicini kao i u estetskoj medicini i trihologiji. Interesantno je da pomaže kod difuznog opadanja čak i nakon preležane korone i kod opadanja u pečatima, gde često nemamo puno opcija za tretman.

ŠTA JE PLAZMA BOGATA TROMBOCITIMA (PRP) ?

PRP je akronim za Platelet Rich Plasma, ili plazma bogata trombocitima poreklom iz sopstvene krvi.

Koncentracija trombocita je jako bitna za efikasnost  tretmana u rastu kose i obično je potrebno da bude 2 do 6 puta veća od normalne, za optimalni efekat regeneracije tkiva tj. folikula dlake.

Zato je mnogo bitno koje epruvete i sistem za centrifuguranje se koristi da bi se dobila plazma. Mi koristimo BCT epruvete iz RegenLab-a.

KAKO SE IZVODI PRP TRETMAN ?

PRP tretman uključuje uzimanje krvi pacijenta, koja se zatim u posebnom aparatu centrifugira kako bi se odvojile crvene krvne ćelije i dobila krvna plazma. Plazma se iglicama ubrizgava u folikule dlake što uključuje minimalnu nelagodu u trajanju od 10-ak minuta. Na skali od 0 do 10, prosečna ocena bola je 2. Tretmani se najpre rade jednom mesečno, a zatim na 3 do 6 meseci. 

KOJI SU BENEFITI OD TRETMANA KRVNOM PLAZMOM ?

Krvna plazma bogata trombocitima, ima više od 20 tipova faktora rasta, kao što su faktor rasta trombocitnog porekla (PDGF), vaskularni endotelijalni faktor rasta (VEGF), transformišući faktor rasta (TGF-β1). Ovi faktori regulišu kretanje ćelija, ćelijsku deobu i formiranje novih krvnih sudova, kreirajući povoljnu sredinu za rast folikula I dlake. Jednostavno rečeno, faktori rasta vam podmlađuju folikul dlake koji tanku i slabu dlaku zameni kvalitetnom i jakom dlakom.

DA LI SE KOMBINUJE SA DRUGIM TRETMANIMA ?

Krvna plazma može da se primeni istovremeno sa tretmanom mezonitima i da „boost“-uje njihovo delovanje, ali najčešće je primenjujemo u kombinaciji sa KIT mezoterapijom, jer mikroubodi na koži glave maksimalizuju efekat krvne plazme.