Q/A uČESTALA PITANJA I ODGOVORI

OPADANJE KOSE

Normalno je da opada do 100 dlaka na dan kod normalne gustine kose. Naše doktorke smatraju da je kod osoba koje gube kosu, normalno opadanje do 70 dlaka na dan, jer se kod proređene kose ne možemo bazirati na uobičajene parametre.

Sezonsko opadanje kose je povećano opadanje kose koje se javlja u proleće i na jesen. U našem regionu opadanje je prisutnije na jesen, i u zadnjih par godina kreće još u septembru. Tokom sezonskog opadanja opadne preko 100 dlaka na dan, i ono traje 3-4 nedelje, pa se normalizuje i kosa se kompletno obnovi. Ako opadanje traje duže od mesec dana, i ako se povećava, onda nije reč o sezonskom opadanju i trebalo bi da se obratite trihologu.

Svaka vrsta gubitka kose je alopecija. Nasledni gubitak kose se zove alopecia androgenetica, difuzno opadanje kose se zove alopecia diffusa, opadanje u pečatima je alopecia areata, dok je opadanje zbog vučenja kose traction alopecia.

Doktor-triholog je doktor koji se bavi gubitkom kose, razlozima gubitka kose i naravno lečenjem gubitka kose kod muškaraca i žena. Doktori-triholozi dijagnostikuju i određuju vrstu gubitka kose,  istražuju razloge opadanja kose i prave plan terapije da bi sprečili gubitak kose i vratili izgubljenu kosu. Ako imate opadanje kose, doktor-triholog je vaš najbolji prijatelj.

Kod difuznog opadanja kose, primećuje se povećano opadanje od 100 do 300 dlaka na dan. Bukvalno dlake ispadaju u pramenovima tokom češljanja i pranja, a ostaju i po garderobi. Dok kod naslednog gubitka kose, nećete videti povećano opadanje dlaka, nego istanjivanje kose i smanjivanje volumena.

Kod naslednog gubitka kose muškarci treba da prate i pregledaju frontalnu liniju i zaliske, i da procene da li se povlače. Mogu koristiti i stare fotografije za upoređivanje. Često se teme zanemari, pa je zato bitna i njegova inspekcija. Žene treba da pregledaju krunu glave, naročito centralnu liniju. Ako primete da se razdeljak proširio i se providi glava, onda već postoji gubitak kose. Ukoliko primetite ove znake, obratite nam se za pregled.

Pregled kose i folikula dlake obuhvata uzimanje anamneze sa celokupnom medicinskom istorijom pacijenta, fizički pregled dlake i testiranje opadanja, kao i videodermoskopski pregled folikula (korena) dlake.

Videodermoskopija kose i skalpa je savremena, neinvazivna i brza dijagnostička tehnika za uobičajene probleme kose i skalpa. Zato je odlično prihvaćena od strane pacijenata.

Koristi se videodermoskopski aparat, koji je ustvari mikrokamera sa uvećanjem od 50x do 1000x, ali specijalizovani trihosoftver omogućava brojne opcije korišćenja videodermoskopa.

Videodermoskopija je prvi korak za tačnu dijagnostiku vrste opadanja kose, procenu stepena gubitka kose i evaluaciju funkcije korena dlaka. Na osnovu toga doktor-triholog može da isplanira adekvatan protokol tretmana za rast kose za svakog pacijenta.

Celokupni pregled traje 45min i doktorka-triholog će vam objasniti razlog opadanja, opisati vrstu gubitka kose koju imate, napraviti i obrazložiti protokol tretmana za vas.

Za početni pregled dovoljna je osnovna krvna slika, koja treba da obuhvati i analizu gvožđa, feritina i vitamina D. Ukoliko su potrebne detaljnije analize doktor će vam ih predložiti nakon videodermoskopskog pregleda.

Iako genetika igra značajnu ulogu kod naslednog gubitka kose, ona nije presudan faktor.  Gene za opadanje kose nasleđujemo i po očevoj, i po majčinoj liniji, naravno različitog inteziteta. To znači da ne morate da nasledite dominantne gene za gubitak kose koje ima vaš otac, i posledično nećete oćelaviti kao on. Ali to ne znači da nećete imati neki stepen ćelavosti. Sa savremenim metodama, pravovremeno primenjenim, možemo da kontrolišemo gubitak kose.

I pored ustaljenog verovanja da su geni majke vinovni za gubitak kose, ta tvrdnja nije tačna. Geni se nasleđuju od strane oba roditelja. Ali, često su geni po majčinoj liniji dominantniji, ako uspeju da se prenesu na njeno muško potomstvo.

Ne. Kosa opada zbog toga što su vaši koreni osetljivi na delovanje muških polnih hormona, tačnije na delovanje hormona dihidrotestosterona. Znači fiziološke doze testosterona nemaju direktan uticaj na koren dlake. Ali ako preko uzimanja anabolnih steroida povećate vaš nivo testosterona, onda će se povećati i nivo dihidrotestosterona, i posledično bi se gubitak kose pogoršao.

Da. DHEA-S, androstenedion i prolaktin su muški polni hormoni koji mogu biti povećani kod žena i muškaraca, i aktivirati nasledni gubitak kose.

I pored postojanja genetskog testiranja za gubitak kose, nažalost se samo par gena može detektovati. Zato je samopregled kose najbitniji, da bi ste prepoznali prve znake gubitka kose i obratili se doktorima-triholozima za pomoć.

Ne. Ali i kod genetskog opadanja kose, genetika samo predisponira gubitak kose i nije odlučujući faktor. Nasledni gubitak kose je multifaktorijalan, što znači da osim genetike deluju i polni hormoni, način života i ishrana, zdravstveni faktori, upalni procesi na koži glave itd.

Nisko gvožđe, disbalans štitnih hormona, hronični stres. Ostali faktori su disbalans polnih hormona, PCOS, restriktivne dijete, opšta anestezija, infektivna stanja, određeni lekovi, nutritivni nedostatci itd.

Da, anemija je jedan od najčešćih razloga gubitka kose kod mladih devojaka. Zbog neadekvatne ishrane ili restriktivnih dijeta, vegetarijanske ishrane, obilnog menstrualnog krvarenja, intenzivnih treninga, devojke imaju pad gvožđa i anemiju. Zbog tog nedostatka, veliki broj dlaka uđe u fazu mirovanja i nakon toga opadne.

Da, ali samo kad je u pitanju hronični stres. Kad pričamo o stresu, mislimo na suštinski stres koji utiče na poremećaj metabolizma, hormona, spavanja, stila života…stres koji vas pomeri iz zone komfora. Ono što je iznenađujuće je stres kod mladih, koji nažalost postaje realnost, iako smo ga često ignorisali.

Restriktivne dijete i nagli gubitak težine su fiziološki šok za celo telo. U takvim situacijama telo „isključi“ folikule i oni uđu u fazu opadanja, zbog čega se primećuje agresivno opadanje kose.

Da. Kod sindroma policističnih jajnika (PCOS) postoji disbalans polnih hormona, tačnije povećanje muških polnih hormona, koji aktiviraju gubitak kose kod žena.

Da. Štitni hormoni regulišu ciklus rasta dlake i brzinu ciklusa. Disbalans dovodi do brzog gubitka kose kod povećane funkcije štitne žlezde, ili do usporavanja ili blokade rasta kose, kod smanjene funkcije štitne žlezde. Hipotireoidizam je naročito čest na ovu teritoriju, i uzrokuje da kosa postane slaba, tanka i lomljiva.

UV zraci su vrlo štetni za našu kožu tela i kožu glave. Ali naša dlaka štiti glavu od UV zraka. Zato brijanje glave tokom leta nije preporučljivo. Savetujemo nošenje kape za zaštitu, i primenu kreme sa zaštitnim faktorom po obodu kose i na razdeljku. Tokom leta zbog sunca, bazena i morske vode povećava se lomljivost dlake, pa može da se javi lažno opadanje kose. Kod lažnog opadanja kose dlake koje opadaju nemaju koren.

Da. Stalna vuča korena dlake zbog vezivanja, oštećuje funkciju korena dlake, što rezultira istanjivanjem kose u prvoj fazi, a onda i trajni gubitak kose u drugoj fazi. Naročito ako je kosa duga i teška, tenzija folikula dlake je izraženija, a posledice teže i veće.

TRETMANI

Naravno. Savremene metode omogućavaju kontrolu naslednog gubitka kose i sprečavanje njegovog daljeg razvoja. Ne možemo da promenimo genetski kod, ali možemo da regulišemo delovanje hormona DHT koji aktivira genetsku poruku. Blokadom DHT-a možemo da sprečimo nasledni gubitak kose. Za kontrolu ili blokadu DHT hormona, koristimo sistemsku terapiju u formi tableta ili lokalnu terapiju u formi mezoterapijskih koktela. Naš hit tretman je mezoterapija Dutasteridom koja reguliše DHT lokalno, na koži glave, bez sistemskog delovanja.

Da. Preduslov je da koren dlake ima očuvanu funkciju, što može da se potvrdi videodermoskopskim pregledom folikula. Tretman mezonitima može da stimuliše aktivnost korena dlake da bi on proizveo novu dlaku. Na taj način tretman mezonitima vraća izgubljenu kosu. Individualizovana mezoterapija omogućava ojačavanje novoizrasle dlake. Što je koren manje oštećen, to su rezultati bolji.

Zavisi od stadijuma gubitka kose i stepena funkcije korena dlake. Što je napredniji gubitak kose, a folikul oštećeniji, rast kose će biti slabiji. Kod naprednih stadijuma, primenom tretmana mezonitima, možemo da vratimo izgubljenu kosu od 50% do 70%, a kod početnih stadijuma do 100% gustine kose. Zato je bitno da pacijent dođe što ranije kad primeti proređivanje. Tretman mezonitima je zbog velike uspešnosti naš zlatni standard u tretmanima za rast kose.

Tretman mezonitima je najbolji tretman za rast kose, zato što vraća izgubljenu kosu od 50% do 100%, radi se jedanput godišnje, a izvodi se za samo jedan sat.

Zavisi od vrste gubitka kose, stadijuma proređivanja, dinamike gubitka kose i uzrasta pacijenta. Kod naslednog gubitka kose se ponavlja na jednu do tri godine. Kod akutnog opadanja kose se ne ponavlja. Generalno, kod mladih pacijenata, koji imaju agresivni nasledni gubitak kose, tretman se ponavlja.

Individualizovana mezoterapija koja kombinuje nekoliko vrsta koktela omogućava ojačavanje slabe kose, ali i novoizrasle mlade kose.

Obično se radi 8-10 tretmana, na 7 do 14 dana.

Pravilno primenjen PRP tretman omogućava dobre rezultate u rastu kose. Radi se na 1 do 2 meseca. Naročito je dobar kod dufuznog gubitka kose i opadanja u pečatima.

Ako koristite adekvatan protokol terapije, rast kose može da se primeti 3 meseca nakon početka tretmana.

Ako ne primećujete rast nove kose, a koristite terapiju pravilno, onda tretman nije adekvatan za vašu vrstu gubitka kose, doktor ima pogrešan plan terapije ili nije otkriven razlog gubitka kose.

Minoxidil 5% je standardni losion za rast kose koji može da se primeni kod svih vrsta gubitka kose. Neophodno je njegovo redovno korišćenje da bi se postigli rezultati. Imperativ je da se losion ne prekine naglo, nego postepeno.

Ne. Prirodni proizvodi su obično pripremljeni u kućnoj radinosti i nemaju odgovarajuću koncentraciju aktivnih sastojaka da bi delovali efikasno.

Zavisi od vrste opadanja kose. Ako je akutni difuzni gubitak kose, onda je rezultat trajan jer tretmani vraćaju funkciju korena dlake u normalu. U toj situaciji razlog opadanja rešimo i on više ne deluje negativno.

Kod hroničnog difuznog gubitka, razlog opadanja je obično hroničan, rezultati su dugoročni ali je potrebno njihovo održavanje standardnom preventivnom terapijom. 

Dok je kod naslednog gubitka kose održavanje rezultata obavezno, i ponavljanje tretmana je potrebno na par godina, u zavisnosti od dinamike gubitka kose, godina, dodatnih zdravstvenih faktora…

Jedna opcija ne isključuje drugu, ali svaka ima tačno određene kandidate. Mladi pacijenti, čiji je folikul dlake aktivan, kojima opadanje flukutira i nestabilno je, bez zdravstvenih problema, su kandidati za tretmane za rast kose. Pacijenti preko 40 godina, sa izumrlim korenima dlake, bez mogućnosti ponovnog rasta kose i sa stabilnim opadanjem su kandidati za transplantaciju.

Transplantacija kose

Kod mladih pacijenata gubitak kose je nepredvidljiv, često dinamičan i progresivan. Potrebno je da radimo na kontroli ovog procesa gubitka, i na održavanju funkcije korena dlake, da bi održali gustinu kose i sprečili dalji gubitak kose. Transplantacijom kose zdravi folikuli se samo premeste iz potiljačnog dela u proređene zone. Takođe se transplatacijom kose ne kontroliše funkcija folikula koji su već prisutni u proređenim delovima. Oni se nakon par godina izgube, dok transplantirani folikuli ostaju, što znači da se proređivanje ponovo javlja.

Samo kod osoba nakon 40 godine. Ali moramo napomenuti da u praksi viđamo da se transplantirane dlake tokom vremena menjaju i istanjuju.  Zato je održavanje transplantirane kose isto tako preporučljivo. Najveći problem nakon transplantacije kose je opadanje i istanjivanje netransplantirane kose, koja zahteva redovnu terapiju.

Najbolje vreme je kad je gubitak kose stabilan oko 5 godina, znači nema naglog proređivanja u periodu od 5 godina. Drugi preduslov je da pacijenti imaju preko 40 godina. Neophodno je da pacijent ima i dobru donorsku regiju, da bi postojala mogućnost da se izvadi dovoljan broj folikula.

NEGA KOSE

Šampon protiv opadanja kose ne može da vam smanji opadanje. Koncentracija aktivnih sastojaka protiv opadanja je mala, a i sama formula šampona ne omogućava njihovu apsorpciju u koži glave. Zato ne investirajte u šampon protiv opadanja kose, nego u losion protiv opadanja kose.

Gotovo svaki šampon ne sadrži parabene zbog regulative Evropske Unije za kozmetičke proizvode. Sulfati su potrebni da bi šampon dobro očistio kožu glave i kosu. Ako šamponi ne sadrže najčešće korišćene sulfate kao što su SLS ili SLES, onda sadrže neki zamenski sulfat. Znači kupovinom bez-sulfatnih šampona, ustvari ne dobijate šampon bez sulfata. Dobri zamenski sulfati znatno podižu cenu šampona. Ali ne brinite zbog sulfata. Šampon je proizvod preko kog se najmanje izlažete sulfatima, jer pranje kose traje kratko i samo par puta nedeljno.

Baby šampon je kao što i njegovo ime kaže, dobar samo za bebe. Bebe nemaju aktivne lojne žlezde, koža se ne masti i baby šampon je adekvatan. Koža odrasle osobe ima mnogo aktivne lojne žlezde koje stvaraju puno masnoća na koži glave. Baby šampon ne može da opere te masnoće sa temena, i one zaostaju u porama dlake uzrokujući upalu.

Ne. Farbe deluju samo površinski na dlaku i kožu glave, i ne mogu da utiču na koren dlake koji se nalazi 5-7mm u dubini. Farbe jedino mogu da uzrokuju alergiju, pa da se usled toga javi opadanje kose. Zato je i preporuka da se farba testira na podlaktici pre upotrebe.

Ne. To su takođe proizvodi koji na dlaku deluju površinski. Mogu da izazovu suvoću dlake i time lomljivost kose kod čestog korišćenja. Ali ne mogu da uzrokuju opadanje kose.

Ne. Skraćivanjem kose koja opada, omogućavate lakšu aplikaciju proizvoda za rast kose, pa je zato šišanje preporučljivo.

Frekevencija pranja kose zavisi od tipa kože glave. Kod normalnog skalpa, pranje kose treba da bude 2-3 puta nedeljno, ako je skalp masan onda pranje kose može biti svaki ili svaki drugi dan, dok ako je skalp suv onda je preporuka 1-2 puta nedeljno.

Ako se teme izmasti dan nakon pranja kose, to je pokazatelj da imate masan skalp. Možete i prstima da dodirnete teme dan nakon pranja, i ako primetite masni trag na njima znači teme se masti. Kod normalne kose, mašćenje se javlja nakon 2 dana od pranja kose.

Šampon treba da odgovara koži temena glave. Ako je teme masno, onda uzmite šampon za masnu kosu, ako je normalno za normalnu kosu i ako je suvo za suvu kosu

Ne, i apsolutno nije preporučljivo. Iako kosa opada, pranje kose mora biti redovno. Nepranjem kose, ostaju masnoće i ljuspice na koži glave, što uzrokuje upalu oko folikula dlake i pogoršava postojeće opadanje.

Da, obavezno. Češljanjem uklanjate dlake koje su već završile svoj ciklus i ispale iz korena. Takođe možete da pratite normalan tok gubitka kose. 

Da. Nečešljanjem ne sprečavate gubitak kose, nego ga maskirate. Dlake koje ispadaju su završile svoj životni ciklus iz raznih razloga i ispale su iz korena. Ako ih ne očešljate, one samo ostaju upletene u kosi i tokom pranja će svakako ispasti.

Zdrava izbalansirana ishrana bogata proteinima, vitaminima i mineralima je neophodna za zdravlje kose. Proteini su presudni jer se dlaka izgrađuje od proteina koje unosimo ishranom. U slučaju vegetarijanske ishrane, koristite proteinske dodatke.

Ne, jer trening, naročito aerobni, usporava progres naslednog gubitka kose. Ne vezujte kosu prejako tokom treninga, i ne ostavljajte je dugo zategnutu. Ne savetujemo anabolne steroide tokom treninga jer povećavaju nivo testosterona, a posledično i dihidritestosterona koji je aktivator naslednog gubitka kose.

Ne. Ali savetujemo da se skalp obriše ili opere ako je znojenje intenzivno. Znojem se luče i toksini iz našeg tela pa nema potrebe da dugo ostanu na koži glave.

Ne. To je mit. Kape naprotiv imaju zaštitnu funkciju i sprečavaju negativno delovanje UV zraka, nečistoća, prašine itd. na kožu glave i folikule dlake.