nizak_testosteron_opadanje_kod_muškaraca_hair_clinic_beograd

NIZAK TESTOSTERON JE USTVARI RAZLOG GUBITKA KOSE KOD MUŠKARACA

NIZAK TESTOSTERON JE USTVARI RAZLOG GUBITKA KOSE KOD MUŠKARACA

Gubitak kose se može javiti kroz nekoliko mehanizama, ali jedini oblik koji se povezuje sa nivoom testosterona je poznat kao androgenetska alopecija. Nasledni gubitak praćen istanjivanjem kose, androgenetska alopecija, javlja se kod oba pola, posredstvom androgenog mehanizma.

Ovaj sindrom gubitka kose je tehnički nisko stanje testosterona. Nizak testosteron je razlog gubitka kose kod muškaraca. U stvari, telo doživljava postojanje visokih nivoa androgena zbog mehanizma dihidrotestosterona (DHT). A, DHT je metabolit testosterona sa jakim androgenim efektima.

Kako deluje DHT na folikulu dlake ?

U zdravom folikulu dlake, cirkulirajući DHT se vezuje za androgene receptore koji se nalaze na folikulima kose. DHT ima snažan efekat na ove receptore, direktno inhibirajući rast folikula dlake.

Cirkulirajući testosteron se periferno pretvara u DHT pomoću enzima 5-alfa reduktaze. Pacijenti sa povišenim nivoom 5-alfa reduktaze mogu razviti visoki DHT / nizak nivo testosterona. Patološki gubitak kose nastaje kada DHT pojedinca dostigne nivoe na kojima inhibitorni efekti prevazilaze stimulativne sile na folikulu dlake.
Stoga, dok je nizak nivo testosterona povezan sa gubitkom kose, patološki mehanizam se javlja kroz povišene nivoe DHT-a.

Ovo rezultira u postepeno kraćoj, manje pigmentovanoj kosi, koja se manifestuje kao istanjivanje i prelazi u gubitak kose.
Androgena alopecija se prvo javlja u vidu bitemporalne recesije kose (zalisci) i istanjivanja kose u temenom delu. Napredovanje podrazumeva dalje istanjivanje dlake u frontu i verteksu do potpunog ćelavljenja.

Dali možemo da blokiramo dejstvo DHT-a ?

DSD De Luxe tretman sadrži blokatore dejstva 5- alfa reduktaze i smanjuje nivoe DHT-a. Na taj način sprečava dalje opadanje kose. Mezoniti i KIT tretman deluju na folikul dlake pozitivno, stimulišu folikul da radi bolje i da proizvodi čvrste, pigmentovane i kvalitetne dlake.

PDO TRETMAN SKALPA MEZONITIMA

Ova trostruka terapija ne samo da stopira dalji gubitak kose, nego i vraća izgubljenu kosu.