kofein_reguliše_dht_hair_clinic_beograd

KOFEIN REGULIŠE DHT ? MIT ILI ISTINA ?

KOFEIN REGULIŠE DHT ? MIT ILI ISTINA ?

Dihidrotestosteron ili DHT je prirodni metabolit muškog polnog hormona testosterona. DHT se prirodno javlja i kod muškaraca i kod žena, jer oba pola imaju testosteron, ali u različitim koncentracijama.
DHT igra značajnu ulogu u andogenetskoj alopeciji, što je čest uzrok gubitka kose.

FUNKCIJE DHT-a

Kao i njegov hemijski prekursor testosteron, DHT je androgen hormon koji stimuliše razvoj muških karakteristika. Prostata i testisi kod muškaraca i jajnici kod žena, pretvaraju oko 10% proizvodnje testosterona u DHT.
Proizvodnja DHT-a kod muškaraca raste pre puberteta i veruje se da je odgovorna za rast muških genitalija i rast dlaka na telu.
Iako se manje zna o ulozi DHT-a kod žena, čini se da je povezana sa rastom i pojavom sekundarnih seksualnih karakteristika, što može pomoći u određivanju početka puberteta.

ANDROGENA ALOPECIJA

Androgenetska alopecija, koja se ponekad naziva muška ćelavost, može uzrokovati gubitak kose kod muškaraca i žena. U ovom obliku gubitka kose, linija kose se postepeno povlači, stvarajući “M” oblik. Iako postoji genetska predispozicija za ovaj oblik gubitka kose, muški polni hormoni, naročito DHT, takođe igraju značajnu ulogu.

Dok folikuli dlake u frontalnom delu glave imaju receptor za DHT, folikuli u zadnjem delu glave i sa strane nemaju. Ovo objašnjava uobičajene obrasce gubitka kose, koji imaju tendenciju da počnu sa povlačenjem kose u frontalnom delu i primetnim istanjivanjem kose na temenu.

ULOGA DHT-A KOD GUBITKA KOSE

DHT ima tendenciju da skrati fazu rasta dlake, što omogućava da faza mirovanj duže traje. Hormon postepeno smanjuje veličinu zahvaćenih folikula, što uzrokuje pojavu kratkih i tankih dlaka. Kako se ovaj proces nastavlja i ubrzava, tako se i produbljuje gubitak kose.

KAKO KOFEIN POMAŽE

Tim nemačkih istraživača otkrio je da kofein reguliše štetne efekte DHT-a na folikule kose i stimuliše rast nove kose. Istraživači su objavili svoje studije u “International Journal of Dermatology ” u januaru 2007godine, koje su zasnovali na in vitro studiji na uticaju kofeina na proliferaciju folikula.

Međutim, ispijanje veće količine kafe, čaja i kole, neće mnogo doprineti da se sačuva vaša kosa. Potrebna je topikalna primena losiona ili krema bogatih kofeinom, da biste blokirali štetne efekte DHT-a i stimulisali rast kose.

DSD DE LUXE TRETMAN

DSD DE LUXE tretman kose sadrži i koristi efekte kofeina u stimulaciju rasta kose.

Scroll to Top