ANEMIJA I OPADANJE KOSE

Nisko gvožđe je čest razlog opadanja kose kod mladih devojaka

UVOD : Savremeni način života, sa novim navikama u ishrani i aktivnostima, može znatno da deluje na opadanje kose kako kod žena, tako i kod muškaraca. Anemija zbog nedostatka gvožđa je često stanje kod mladih devojaka. Jedan od razloga su restriktivne dijete ili izbegavanje crvenog mesa, što rezultira nedostatkom unosa gvožđa kroz ishranu ili slabu resorpciju gvožđa iz hrane. Dodatno kod mladih devojaka postoji mesečni veći gubitak krvi usled obilnih menstruacija.

SIMPTOMI NEDOSTATKA GVOŽĐA : Osim simptoma kao što su nedostatak daha, umor, malaksalost, bol u grudima i palpitacije, javlja se i opadanje kose kod osoba sa anemijom. Često je opadanje kose prvi razlog da se pacijenti obrate doktoru-trihologu, pa se adekvatnim trihoskopskim i laboratorijskim analizama otkrije nedostatak gvožđa i feritina.

KAKO ANEMIJA DELUJE NA OPADANJU KOSE ?

Po nekim istraživanjima, ćelije korena ili folikula dlake, mogu da budu naročito osetljive kad nivo gvožđa pada, i u takvom stanju ne mogu da funkcionišu i da se razmnožavaju pravilno.

Gubitak kose zbog nedostatka gvožđa tipično se manifestuje kao difuzno opadanje i istanjivanje kose. Ukupni volumen kose je isto tako smanjen.

GUBITAK KOSE USLED ANEMIJE NIJE TRAJAN : Dobra vest je da gubitak kose zbog nedostatka gvožđa nije ireverzibilno stanje, jer folikul ne bude trajno oštećen. To znači da sa adekvatnom terapijom, možemo ponovo da stimulišemo rast i omogućimo regeneraciju kose.

SUPLEMENTACIJA GVOŽĐA JE NEOPHODNA : Savetujemo obaveznu korekciju ishrane i suplementaciju gvožđa da bi eliminisali primarni uzrok. Nažalost samo sa ovim merama kosa ne krene spontano da raste. Neophodna je konsultacija sa našim doktorima-triholozima da bi napravili protokol tretmana za rast kose.

TRETMAN OPADANJA KOSE ZBOG ANEMIJE :  Tretman mezonitima je uvek najbolja opcija jer je najjači tretman za stimulaciju rasta nove kose.  

Mezoniti

direktno deluju na matične ćelije korena dlake, poboljšavaju njihovu funkciju i pravilno razmnožavanje, što direktno znači formiranje nove dlake.

Mezoterapija bakarnim tripeptidima omogućava povećavanje folikula dlake, i kao rezultat toga retka i slaba kosa ojača i poboljšava se njen kvalitet.

I pored toga što gubitak kose kod žena zbog anemije nije trajan, ipak je vrlo čest. Zato uvek obraćajte pažnju na kvalitet ishrane i rutinski proveravajte gvožđe jedanput godišnje. Prirodna suplementacija gvožđa može se dugoročno primenjivati da bi omogućila stabilne parametre. Nega nakon opadanja kose zbog anemije je potrebna, jer dlaka postane suvlja, pa su maske za kosu obavezne.