OPADANJE KOSE KOD ŽENA NAKON POROĐAJA

Trudnoća i porođaj različito deluju na kosu.

UVOD : Dok vam se vreme za porođaj približava, sigurno razmišljate o smanjivanju velikog stomaka i gubitku viška kilograma. Ali ima jedna stvar koju vas sigurno ne raduje, a to je gubitak vaše guste, sjajne trudničke kose.

KOSA JE TOKOM TRUDNOĆE BUJNIJA I LEPŠA

I nije stvar iluzije ili imaginacija. Kosa će se tokom trudnoće ne samo progustiti, nego će dobiti volumen i sjaj. Razlog tome su hormoni. Tokom trudnoće oni se dramatično menjaju. Visok nivo estrogena utiče na ciklus rasta dlake, i drži kosu u fazi rasta duže vreme, ne dopuštajući joj da pređe u fazu opadanja.

Zbog smanjenog gubitka kose, vaša kosa dobija veću gustinu i volumen.

KAKO POROĐAJ UTIČE NA KOSU ?

Kao što su hormoni najveći razlog poboljšavanja gustine i kvaliteta kose tokom trudnoće, tako su i najveći razlog opadanja kose posle porođaja. Nakon porođaja i pada nivoa hormona koji su održavali kosu u fazi rasta, normalno je da očekujemo i opadanje kose. Tako da je opadanje kose kod žena nakon porođaja normalno.

OPADANJE KOSE POSLE POROĐAJA JE PRIVREMENI PROCES

Opadanje kose najčešće počne u trećem mesecu nakon porođaja, a dostigne vrhunac oko šestog meseca. Nakon porođaja ciklus rasta treba da se normalizuje, i kosa treba da krene da se obnavlja od šestog meseca pa nadalje.

ODRŽAVANJE KOSE : Tokom perioda intenzivnog gubitka kose, bitno je da zadržite rutine redovnog pranja i negovanja kose. Redovna i bogata ishrana je obavezna da bi se korenu dlake omogućili svi potrebni hranljivi sastojci za njegovu dobru funkciju.

ALI…

Ako opadanje kose nakon porođaja traje duže nego što je normalno, i ako kosa ne krene da se obnavlja, onda je to normalno opadanje prešlo u patološko. Isto tako kod žena koje su imale proređenje pre trudnoće, ovo postpartum opadanje doprinosi da se primarni problem kose pogorša.

KONSULTACIJA SA STRUČNJAKOM

Konsultacija sa doktorom-trihologom i videodermoskopski pregled korena dlake, omogućiće vizuelizaciju stanja folikula. Ponekad je dlaka već ušla u fazu rasta, što može da se ustanovi pregledom, pa nema potrebe da brinete. Ponekad je rast ukočen iz raznih razloga, pa doktor može da ga identifikuje i da odabere tretman za rast kose koji će pokrenuti koren da proizvede novu dlaku.

Telo pretrpi ogromne promene tokom trudnoće i porođaja, a vaša kosa je odraz svih tih promena. Kao što brinete da li ćete vratiti vaše telo u formu nakon porođaja, nemojte zapostaviti i vašu kosu, već se potrudite da i nju isto tako vratite u formu. Pravovremeni tretman može kompletno da vrati vašu gustinu kose..