Minoxidil

MINOKSIDIL – SVE ŠTO TREBA DA ZNATE

Da li je minoksidil najbolji losion za rast kose ?

Minoksidil je najefikasniji losion za rast kose i jedini je losion odobren od FDA (Američke Agencije za hranu i lekove) za tretman naslednog gubitka kose kod muškaraca i žena. Koristi se gotovo 40god. u lečenju gubitka kose i ostaće nadalje primarni tretman za sve vrste alopecija. I pored njegove popularnosti i masovne primene, prati ga puno mitova i predrasuda koje ćemo sad raskrinkati.

ŠTA JE MINOKSIDIL?

Minoksidil je piperidino-pirimidinski derivat, sa hemijskom strukturom 2,6-diamino-4-piperidinopyrimidine-1-oxide (C9H15N5O). Prvi put je primenjen kao oralni lek za tretman visokog krvnog pritiska u 70tim godinama prošlog veka. Doktori, koji su prepisivali ovaj lek svojim pacijentima, su primetili rast kose kod istih. To je dovelo do razvoja topične formule minoksidila za tretman naslednog gubitka kose, prvo kod muškaraca, a nakon toga i kod žena. Losion sa koncentracijom minoksidila 2% je prvi put lansiran na tržište 1986.godine, a minoksidil 5% 1993.godine. Danas primenjujemo i losion sa 8% koncentracijom minoksidila, kao i niske doze oralnog minoksidila za stimulaciju rasta kose.

Rastvor minoksidila sadrži minoksidil i inaktivne supstance kao što su voda, alkohol i propilen glikol, koji pojačavaju rastvorljivost minoksidila i apsorpciju u koži.

KOME JE NAMENJEN MINOKSIDIL?

Minoksidil može da se primeni kod svih vrsta gubitka kose – nasledni gubitak kose, difuzno opadanje kose i opadanje u pečatima. Koristi se kod opadanja kose kod žena i kod muškaraca, za uzrast od 18 do 60 godina.

KO NE SME KORISTITI MINOKSIDIL?

Minoksidil topično ne sme da koriste trudnice, dojilje, starije osobe i deca.

KAKO MINOKSIDIL DELUJE NA RAST KOSE?

Minoksidil deluje na kalijumske kanale u krvnim sudovima i u folikulima dlake, i zbog toga podstiče cirkulaciju i poboljšava ishranu korena dlake. Deluje i na vaskularni endotelijalni faktor koji pomaže stvaraju krvne mreže oko folikula, kao i na epidermalni faktor rasta koji produžava fazu rasta. To znači da ne samo da poboljšava cirkulaciju, nego pomaže u stvaranju nove kapilarne mreže oko korena dlake. Isto tako aktivira prostaglandin endoperoksid sintetaza enzim i time utiče na održavanje rasta kose. 

KAKO SE KORISTI LOSION MINOKSIDIL?

Savetujemo da koristite minoksidil 5% ili 2%. Morate ga koristiti svakodnevno, jedanput na dan, a doza je 1ml po aplikaciji. Nanesite losion u proređene zone, umasirajte par minuta i ostavite da deluje najmanje 6 sati. Za prve rezultate morate ga koristiti najmanje 3 meseca. Ali savet naših doktorki je da minoksidil koristite svaki dan najmanje 6 meseci, nakon toga svakog drugog dana još 3 meseca, i zatim još 3 meseca dva puta nedeljno. Kada počnete sa korišćenjem losiona može se javiti prelazno opadanje kose. To je normalno, traje oko 2 nedelje i nikako nemojte prekidati sa korišćenjem minoksidila. Da bi postigli dobre rezultate u rastu kose morate biti uporni i istrajni.

ZAŠTO KOSA OPADA KAD KRENETE DA KORISTITE LOSION MINOKSIDIL?

Minoksidil je najbolji losion za rast kose. Ali kod 9% korisnika može izazvati opadanje kose na početku korišćenja. Grubo objašnjenje je da minoksidil ubrzava opadanje stare, da bi ubrzao rast nove kose. Ciklus rasta kose ima 3 faze – faza rasta dlake, faza mirovanja i faza opadanja. Ove faze se ciklično menjaju, tj jedna faza prelazi u drugu, i traju ekstremno različito. Faza rasta traje 2-5 godina, dok faza opadanja traje 3 meseca. U svakom trenutku 10% kose se nalazi u fazi opadanja. Zato minoksidil na početku korišćenja ubrza ovu fazu, skrati je i krene opadanje kose. Ali je opadanje privremeno i ne ostavlja trajne posledice. Nakon ubrzanog opadanja, isto tako ubrzano počne i faza rasta. Pa samo 2-3 meseca od početka korišćenja minoksidila možete primetiti rast nove kose. Zato budite strpljivi i nezavisno od opadanja, nastavite da koristite losion. 

KADA SE PRIMETE REZULTATI DELOVANJA MINOKSIDILA?

Samo 2 meseca od početka korišćenja možete da primetite rast nove i poboljšanje u kvalitetu postojeće kose, a nakon još 2 meseca i poboljšanje u gustini kose.

KOLIKI JE PROCENAT USPEŠNOSTI KORIŠĆENJA MINOKSIDILA?

I pored toga što je losion minoksidil najkorišćeniji proizvod za stimulaciju rasta kose, samo oko 30% pacijenata dobije zadovoljavajući rast kose, nakon godinu dana korišćenja. Kad kažem zadovoljavajući, mislim na značajno vidljiv rezultat. Još oko 20% pacijenata dobije poboljšanje u gustini kose. To znači da veliki broj pacijenata ne dobije zadovoljavajući rezultat i pored redovnog korišćenja minoksidila.

Rešenje je u dodatnim tretmanima. Možete da primenite DHT blokatore, dermapečat ili dermaroller, i šampon ketokonazol kao kućne opcije. U Hair Clinic Beograd primenjujemo tretmane mezonitima, individualizovanu mezoterapiju, matične ćelije, mikronidling, PRP tretman i laser, da bi optimizovali rezultate u rastu kose.

ZAŠTO MINOKSIDIL NEKAD NE DELUJE NA RAST KOSE?  

Losion Minoksidil je najčešće primenjivan proizvod za rast kose kod muškaraca i žena. Deluje tako što podstakne cirkulaciju krvi u koži glave i folikulu dlake. Da bi minoksidil obavio svoju funkciju potrebno je da se transformiše u minoksidil sulfat delovanjem enzima sulfotransveraza. Smatra se da efikasnost minoksidila direktno zavisi od enzimske aktivnosti sulfotransveraze. Ali njegova aktivnost u koži varira i individualna je od osobe do osobe. Zbog toga osobe koji imaju slabiju enzimsku aktivnost, mogu da imaju slabiji rezultat od primene minoksidila. Ali adekvatnim metodama može se poboljšati delovanje enzima i delovanje minoksidila.

NUS EFEKTI MINOKSIDILA

Nus efekti minoksidila su svrab, iritacija, alergijski kontaktni dermatitis, povećanje dlakavosti. Kontaktni dermatitis najčešće je posledica supstance propilen glikol u rastvoru minoksidila koji pomaže u njegovoj resorpciji. Da bi se izbegla iritacija, razvila se nova formula minoksidila u obliku pene, koja ne sadrži propilen glikol. Pena sadrži cetil I steril alkohol I butilisani hidroksitoluen. Znači i losion minoksidil i minoksidil pena imaju istu efikasnost. Pena je namenjena pacijentima koji imaju osetljivu kožu ili su dobili iritaciju od losiona.

DA LI MINOKSIDIL UZORKUJE SEKSUALNE DISFUNKCIJE?

Jedan od najvećih mitova je da minoksidil deluje na seksualnu aktivnost. To je apsolutno netačno. Mogućnost za seksualne disfunkcije je povezana sa primenom DHT blokatora, kao što je Finasteride, koji smanjuju nivo dihidrotestosterona.  Zato što su Minoksidil i Finasteride najčešće primenjivani proizvodi za tretman naslednog gubitka kose, često se informacije o nus efektima neosnovano preslikavaju. 

Minoksidil ne deluje na smanjivanje seksualne aktivnosti i možete slobodno i bezbedno da ga koristite. Čak postoje i kliničke studije koje pokazuju da lokalna primena minoksidila na muške genitalije podstiče cirkulaciju I poboljšava erekciju.

ORALNI MINOKSIDIL ZA TRETMAN NASLEDNOG GUBITKA KOSE

Oralni minoksidil se vraća na velika vrata u ovom veku. Ali ne kao tretman/lek za visok krvni pritisak, kao u 70tim godinama prošlog veka, nego kao tretman za nasledni gubitak kose. Niske doze oralnog minoksidila daju odličan rast kose kod muškaraca I žena sa androgenetskom alopecijom. Preporučene dnevne doze se kreću od 0.5 do 5mg i pravilnim protokolom korišćenja i adaptacijom doze rezultati su signifikantni. Primena oralnog minoksidila za rast kose mora da bude pod kontrolom doktora.