seda kosa

ZAŠTO SE JAVLJAJU SEDE DLAKE?

Zajedno sa pojavom bora na licu, gubitkom volumena kože i fotostarenja, sede dlake su jedan od znakova starenja. Iako je moderan trend da mladi farbaju kosu u belu ili sedu, pojava sedih dlaka može znatno da utiče na izgled mlade osobe i da ostavi utisak ostarelosti.

Boja dlake potiče od pigmenta melanina, koji proizvode ćelije nazvane melanociti. Melanociti se nalaze u bulbusu dlake i proizvode pigment samo tokom anagene faze rasta, tj. faze formiranja dlake. Nakon formiranja pigment se prenosi u keratinocite, ćelije proteina dlake, što daje pigmentovanu, obojenu dlaku. Ovaj proces je kompleksan i regulisan od više faktora.

ZAŠTO KOSA SEDI?

Glavni razlog pojave sedih dlaka je genetika. Smatra se da se melanociti jednostavno ugase u određenom trenutku koji je genetski predodređen. Zbog prestanka rada melanocita više se ne formira pigment i kosa postaje seda. Istraživači su identifikovali specifične prekursore koji deluju na faktore rasta koji održavaju melanocite. Pre par godina je otkriven gen povezan sa sedim dlakama, IRF4 gen koji je uključen u regulaciju produkcije i akumuliranja melanina. Ali još uvek te korisne informacije nisu dovoljne da bismo imali rešenje za pojavu sedih.

Drugi mehanizam koji uzrokuje pojavu sede kose je oksidativni stres dlake, koji utiče na oštećenje i smrt melanocita. Oksidativni stres, najjednostavnije objašnjen, je disbalans između oksidanata i antioksidanata što remeti signalizaciju unutar ćelija i oštećuje ih. Tokom procesa starenja, smanjuje se funkcija enzima katalaze, što rezultira povećanjem nivoa slobodnih radikala koji smanjuju funkciju melanocita. Slobodni radikali direktno oštećuju melanocite i uzrokuju pojavu sedih.

ŠTA DODATNO UTIČE NA POJAVU SEDIH?

Pušenje je jedan od faktora koji utiče na pojavu sedih dlaka, jer povećava slobodne radikale i oksidativni stres. Preko istog mehanizma utiču i UV zraci, u slučajevima dugoročne i hronične izloženosti suncu, kao i nedostatak gvožđa, vitamina B12, cinka, bakra, kalcijuma i disbalans hormona štitne žlezde. 

DA LI KOSA PREKO NOĆI MOŽE DA POSTANE SEDA?

Da. Kosa može u vrlo kratkom vremenskom periodu da osedi. Može da osedi cela kosa ili samo pramen, kao i samo deo brade. Svima je poznata priča o francuskoj kraljici Mariji Antoaneti, koja je osedela preko noći kad je saznala za svoju smrtnu kaznu. Ovaj fenomen nije vezan za proces normalnog starenja i gubljenja pigmenta dlake. Reč je o autoimunoj reakciji koja napada i uništava samo melanocite. Često stres može da uzrokuje tu imunološku reakciju.

DA LI ĆE SE ČUPANJEM SEDIH DLAKA POVEĆATI BROJ SEDIH?

Ako iščupate sedu dlaku, na njenom mestu će ponovo izrasti ista seda dlaka. Tu sedu dlaku formira koren koji sadrži melanocite, ćelije koje proizvode pigment dlake. Kad te ćelije postanu neaktivne, smanje proizvodnju pigmenta i dlaka postaje seda. Kad iščupate dlaku, vi ste izvukli samo mrtvu strukturu. Koren, koji je vitalni deo dlake, zajedno sa neaktivnim melanocitima ostaje u koži glave. Isti taj koren će ponovo formirati istu sedu dlaku. Istraživanja pokazuju da ako često čupate kosu, oštećujete koren dlake i sve njegove ćelije, i time povećavate mogućnost za bržu pojavu sedih dlaka.Zato ne čupajte kosu i ne čupajte sede dlake.

KAKO DA SMANJITE ILI POPRAVITE SEDU KOSU?

Farbe ostaju uvek idealna opcija za tretman sedih dlaka. Izbor farbi i kolor šampona, za žene i za muškarce, je u sadašnje vreme velik i omogućava odlično prekrivanje sedih, kao i odličan estetski efekat. 

Terapije koje su targetirale smanjivanje slobodnih radikala, pokazale su se kao neefikasne.  Poznavanje gena i progenitora vezanih za proces sedenja, kao i signalnih puteva involviranih u proces, je osnova za buduće tretmane za trajno rešavanje pojave sedih dlaka.

Losion minoksidil može da vrati pigment sedim dlakama, kao i bimatoprost. Oba losiona se nanose lokalno. Mezoterapija bakarnim peptidima se pokazala kao dobar izbor u smanjivanju sedih dlaka kod naših pacijenta, ali rezultati su individualni.

Zaštita od sunca i vitaminski antioksidansi  su dobre preventivne mere, kao i prestanak pušenja. Suplementacija u slučaju nedostatka vitamina je isto tako neophodna.