kosa muškaraca

ZAŠTO JE KOSA POSTALA TAKO BITNA MUŠKARCIMA

Velika je zabluda da ženama kosa znači više nego muškarcima. Iako postoji generalno mišljenje da žene više brinu o kosi nego muškarci, praksa pokazuje drugačije. Na našoj klinici je broj muških pacijenata sa opadanjem kose jednak, ili čak i malo veći nego ženskih. Gubitak kose jednako pogađa i muškarce i žene.

Kosa nije sad postala bitna muškarcima, nego je uvek bila bitna. 

Kosa je jedna od karakteristika koje definišu izgled muškaraca. Sa time se slažu i žene i muškarci. Muškarci smatraju da je njihova kosa simbol moći, a žene da je znak privlačnosti. Zbog toga muškarci posvećuju puno pažnje svojoj kosi, sa ciljem da očuvaju njenu gustinu i kvalitet. Želja da imaju jaku i gustu kosu, nadmašuje njihovu netoleranciju na bol, njihove predrasude i oni prihvataju sve tretmane za rast kose. 

Prva faza tretmana je obično tretman mezonitima, koji je prilično agresivan i potencijalno bolan tretman. Bukvalno postavljamo igle u kožu glave, koje su vodilje mezonitima do pravilne pozicije. Obično postavimo 70-80 igala sa mezonitima u jednoj seansi. Lokalna anestezija je neophodna i prethodi tretmanu, ali se i ona injektira malim iglicama. Tako da muškarci koji imaju nelagodnost prema iglama, još veću nelagodnost prema 80 igala, će ipak bez puno razmišljanja prihvatiti i anesteziju, kao i tretman mezonitima. Motivacija da spasu svoju kosu, kao i očekivani rezultati u rastu kose, su dovoljni da svoju nelagodnost prema iglama prevaziđu i krenu u proces lečenja kose. Tretman mezonitima za kosu je naš zlatni standard za stimulaciju rasta kose i omogućava najbolji rezultat.

Mi pokušavamo da im olakšamo. Da bi ih manje bolelo, koristimo specijalni aparatić sa vibracijama, koji omogućava da prevarimo nervne završetke i da ubodi budu manje bolni ili bezbolni. Nakon tretmana mezonitima primenjujemo lasersku terapiju, koja koristi svetlosnu energiju da bi omogućila brže zazdravljivanje kože glave nakon tretmana. Laserski tretman za kosu je bezbolan, i dok svetlosna energija deluje, pacijent gleda TV uz kafu i čokoladice. Tretman se ipak završi slatko.

Sledeća faza tretmana je svakodnevno nanošenje losiona za rast kose, npr. losion Minoxidil. I pored toga što terapija kose traži disciplinu, muškarci joj se maksimalno posvete. Dok za npr. negu kože lica odvoje minimalno vreme, za kosu ipak odvoje dovoljno vremena. Rekla bih da tretman kose poistovete sa treninzima za telo. Svesni su da je potrebno vreme, energija i disciplina da bi postigli rezultate, i odlučno se posvete procesu. Losion Minoxidil je značajan zato što podstiče cirkulaciju krvi u koži glave, podržava rast novih dlaka i omogućava njihovo jačanje.

U tretmanu često preporučimo i blokatore androgenih hormona, DHT (dihidrotestosteron) blokatore. Iako postoje određeni potencijalni nus efekti primene tableta, oni svoj strah prevaziđu i počnu sa primenom terapije.  Nakon što detaljno objasnimo benefite korišćenja tableta, i još detaljnije zablude povezane sa njihovom primenom, muškarci lako donesu odluku i izaberu da nam veruju. Naravno, niko ne voli da stalno pije tablete, pa zato imamo alternativne metode koje blokiraju DHT hormon. Mezoterapija DHT blokatorima je najbolja opcija, koja predstavlja injektiranje koktela sa DHT blokatorima, tačnije dutasterida, u kožu glave. Na taj način blokatori deluju samo lokalno na koži glave. Samo da se podsetimo da je dihidrotestosteron hormon koji aktivira poruku za nasledni gubitak. Njegova blokada znači i sprečavanje daljeg gubitka kose.

Najhrabriji akt mojih pacijenata je prihvatanje serije individualizovanih mezoterapija. Mezoterapija je tretman injektiranja različitih vrsta koktela u kožu glave, koji omogućavaju dodatni rast i jačanje novoizrasle kose. Serija mezoterapija znači da se tretman ponavlja svake ili svake druge nedelje, u periodu od par meseci. Zašto muškarci prihvate i ovaj tretman, za koji već znaju da će biti bolan?  Mezoterapiju preporučujemo posle par meseci od tretmana mezonitima. Rezultat u rastu kose je već odličan i vidljiv, pa su naši hrabri muškarci srećni i motivisani da sprovedu drugu fazu tretmana. Često dopunimo ovu fazu sa mikronidling bockanjem, koje pacijenti rade kod kuće ili kod nas.

Sav taj trud nakon 9-10 meseci rezultira u izuzetno povećanje gustine kose, a često i kompletno vraćanje izgubljene kose. Sva posvećnost, disciplina i bockanje se na kraju isplate. Ponosni su da su odradili sve za svoju kosu i dobili sjajne rezultate.

Zato smatram da je muškarcima kosa uvek bila bitna i ostaće uvek bitna. Muškarci iskreno vole svoju kosu i daju joj svoju neprikosnovenu ljubav kroz tretmane i negu.

Smatram da su muškarci heroji svoje kose.