uzroci-opadanja-kose-kod-žena-hair-clinic-beograd

UZROCI OPADANJA KOSE KOD ŽENA

UZROCI OPADANJA KOSE KOD ŽENA

Uzroci opadanja kose kod žena su različiti, a sam gubitak kose kod žena može biti tramatičan. Žene čine 40% populacije koja gubi kosu. Svaki gubitak kose, je znak da se nešto drugo dešava u telu.

ALOPECIJA AREATA

Prema National Alopecia Areata Foundation,alopecija areata je prilično česta autoimuna bolest,koja uzrokuje pojavu glatkih polja bez kose na vlasištu i drugim delovima tela.Ono što je interesantno je da folikuli ostaju funkcionalni i da se rast kose može nastaviti u bilo kom trenutku,bez obzira na tretman.Telo treba samo da sačeka signal da kosa počne da raste u tom području.

ANDROGENA ALOPECIJA

Drugi oblik gubitka kose koji je deo porodice alopecija,uzrokuje ono što je poznato kao ćelavost.Androgena alopecija razvija se kod žena koje imaju više androgenih (muških ) polnih hormona.Muški polni hormoni prisutni su i kod žena,ali u niskoj koncentraciji. Trudnoća,ciste na jajnicima,mogu uzrokovati porast androgena,uticati na zdravlje kose kod žena i dovesti do ženskog oblika ćelavosti.

TELOGEN EFLUVIUM

Telogen efluvium je još jedan tip gubitka kose koji pogađa žene.Velike traume u životu,kao što su porođaj,velika operacija,ekstremni stres,mogu uzrokovati da čak 90% dlaka uđe u fazu mirovanja i počne da opada.Kosa počinje da opada 6 nedelja do 3 meseca nakon stresne situacije.Telogen efluvium može ući u remisiju kada se otkrije izvor stresa ili traume i stavi pod kontrolu.

ŠTA JE REŠENJE ?

PRP tretman je idealna opcija ze tretman svake vrste opadanja kose kod žena. PRP sa svojim autolognim bazenom od milion faktora rasta deluje kao “ eliksir” za rast kose preko rejuvenacije i regeneracije folikula dlake.

PRP stvara idealnu sredinu za formiranje nove dlake, za njeno ojačavanje i opstojavanje. PRP sadrži brojne faktore rasta koji deluju na raylićite ciljne čelije i daju im razlićite signale. PRP sadrži više od 20 tipa faktora rasta, kao faktor rasta tromobictnog porekla ( PDGF) , vaskularni endotelijalni faktor rasta ( VEGF) i transformišući faktor rasta ( TGF-β1) .

TRETMANI KOSE