rast_kose_nakon_transplantacije

RAST KOSE NAKON TRANSPLANTACIJE

RAST KOSE NAKON TRANSPLANTACIJE

Rast kose nakon transplantacije je postepen što znači da ne izrasne sva kosa odjednom. Oko 6 meseca je već izrasla 50% od transplantirane kose, a u 12 mesecu je postignut kompletni rast.

Dlaka je ustvari mrtva struktura. Mi ne osećamo bol kad dlaka ispadne, jer ona više nije vezana za koren. Mi ne osećamo bol kada se dlaka seče makazama, jer je dlaka sastavljena od mrtvih ćelija punih proteina. Vitalni deo kose je ustvari folikul ili koren dlake, koji proizvodi dlaku. Zato je i transplantacija kose usmerena da prenese folikul sa njegovim matičnim ćelijama.

Vađenje grafta iz donorske regije je šok za dlake grafta. Zato što vadimo graft iz kože, prekida se cirkulacija i ishrana grafta, što je stres za same dlake.
Nakon implantacije folikula, oko njega se stvara krvnu ugrušak koji obezbeđuje zazdravljivanje grafta i formiranje nove kapilarne mreže oko folikula.

Transplantacija

Za 7 do 10 dana, krvni ugrušak se kompletno transformisao u novo tkivo oko folikula koje zapravo i drži koren na mestu gde je potrebno. Kraj zazdravljivanja mi vidimo na površini kože kao ljuspicu koja se odvaja. Odvajanje tih ljuspica, znači da se graft primio u koži.

Posle 3 nedelje nakon transplantacije, veliki procenat transplantirane kose počinje da opada. Ali krene da raste ponovo u trečem mesecu. Rast kose nakon transplantacije je postepen što znači da ne izrasne sva kosa odjednom. Oko 6 meseca je već izrasla 50% od transplantirane kose, a u 12 mesecu je postignut kompletni rast.

Scroll to Top