preterano_vezbanje_moze_izazvati_opadanje_kose_hair_clinic_beograd

PRETERANO VEŽBANJE MOŽE IZAZVATI OPADANJE KOSE

PRETERANO VEŽBANJE MOŽE IZAZVATI OPADANJE KOSE

Stanje kose je često odraz celokupnog zdravlja.

Zato redovno vežbanje može prevenirati određene forme gubitka kose, jer podstiče opšte zdravlje i cirkulaciju. Vežbanje, dobra ishrana, kvalitetan san, dovoljno vode, kontrolisan stres, pomažu u poboljšanju zdravlja kose i skalpa.

Ali, vežbanje održava telo i kosu zdravim, ukoliko ne preterujete. Intenzivni treninzi i neadekvatna ishrana ili preterano vežbanje, mogu dovesti do problema koji će uzrokovati opadanje kose.

KOJI JE RAZLOG ?

Imeno, preterano vežbanje na duge staze, stavlja telo u stanje hroničnog stresa. Hronični stres je čest uzrok za pojavu telogenog efluviuma. To je vrsta opadanja kod kojeg dlake prerano uđu u fazu opadanja i prestanu da rastu.
Neadekvatna ishrana je drugi, čest razlog za pojavu telogenog efluviuma, koji se manifestuje kao generalizovano oslabljivanje kose. Opadanje nije ravnomerno i na nekim delovima može opadati više kose.

Žene atlete imaju povećan rizik od anemije vezane za nedostatak gvožđa, što može uzrokovati opadanje kose. Ponekad može da se javi opadanje na pečate,što je znak alopecije areate.

Drugi faktori vezani za treniranje isto tako mogu izazvati opadanje kose, kako uzimanje steroida, da bi se poboljšao fizički kapacitet. Osobe koje koriste anaboličke steroide da bi poboljšale intenzitet i efikasnost treninga, mogu isto tako da gube kosu. Ovi steroidi su slični testosteronu, koji je preko svog metabolita DHT-a glavni faktor za opadanje kose.

Nedostatak ili nepravilna nega kose nakon treninga, utiče na kvalitet kose. Ostavljanje hlorisane vode na kosi nakon kupanja u bazenu ili nakupljanje nečistoća na skalpu duže vreme nije dobro za kosu i skalp.

ŠTA JE REŠENJE ?

Zato vežbajte pravilno , hranite se pravilno, i ne koristite dodatne stimulanse. Ali ako morate da primate neke supstance, onda se konsultujte sa nama jer ćemo odraditi preventivni plan da zaštitimo kosu.

Ako se javi opadanje kose, obavezno se javite na pregled da bi mogli da ustanovimo razlog opadanja kose, savetuje dr Milena Stanojević, triholog. Ne mora razlog da bude vežbanje. Ali nezavisno od razloga, sa našim tretmanima možemo u potpunosti vratiti izgubljenu kosu.

PRP TRETMAN ZA REJUVENACIJU KOSE

Kod telogenog efluviuma, PPR tretman i laserski tretman daju brze i efikasne rezultate.