postporođajni-gubitak-kose-hair-clinic-beograd

POSTPOROĐAJNI GUBITAK KOSE

POSTPOROĐAJNI GUBITAK KOSE

Većina žena je primetila da je u trudnoći njihova kosa lepa i gusta i nije stres zbog novorođenčeta zbog čega vam opada kosa. Evo šta je sa vašom kosom u trudnoći, šta možete očekivati nakon porođaja i šta možete preuzeti u vezi sa tim.

KAKO SE HORMONI MENJAJU TOKOM TRUDNOĆE I NAKON POROĐAJA


Tokom trudnoće vaši hormoni se drastično menjaju.
Jedan od prvih koji raste je HCG (humani horionski gonadotropin) i ukazuje na trudnoću. Trudnoća takođe uzrokuje porast nivoa nekoliko drugih hormona, uključujući estrogen, progesteron, oksitocin i prolaktin.
Postporođajni gubitak kose nastaje zbog pada nivo određenih hormona, uključujući estrogen, progesteron. Njihove vrednosti će se vratiti na normalne u roku od 24h nakon porođaja, mada će prolaktin ostati visok sve dok dojite.

POSTPOROĐAJNI GUBITAK KOSE NASTAJE ZBOG HORMONA

Hormoni su najveći razlog promena na kosi u trudnoći i postporođajnog gubitka kose.
Tokom trudnoće, visok nivo estrogena sprečio je vašu uobičajenu stopu gubitka kose. Obično vam kosa opada u malim količinama svakodnevno. Ali tokom trudnoće, gubitak kose se smanjuje. To se dešava i zbog povećanja zapremine krvi i cirkulacije. To takođe uzrokuje da vaša kosa opada manje nego što je normalno.
Dakle, nakon što beba stigne i nivo hormona padne, vaša kosa nadoknađuje izgubljeno vreme opadanjem u mnogo većem broju, nego što je to inače slučaj. Ukupni volumen vašeg gubitka kose verovatno nije veći nego što biste ga izgubili u poslednjih devet meseci, samo izgleda kao da se dešava odjednom.

POSTPOROĐAJNI TRETMANI ZA KOSU

U većini slučajeva gubitak kose nakon porođaja potpuno je normalan i ne treba se brinuti. Ali ako kosa pojačano opada preko 6 meseca, savetujemo da prozgovarate sa doktorom za kosu- trihologom, kako biste bili sigurni da nema dodatnog uzroka za gubitak kose.

PRP TRETMAN ZA REJUVENACIJU KOSE

PRP je idealni tretman za stimulaciju rasta kose nakon trudnoće. PPR je tretman plazmom bogatom trombocitima i faktorima rasta. PRP tretman stvara idealnu sredinu za formiranje nove dlake, za njeno ojačavanje i preživljavanje. PRP ustvari sadrži brojne faktore rasta koji deluju na različite ciljne ćelije i daju im različite signale. Znači, svaki faktor rasta deluje na specifičan način na aktivaciju folikula dlake.