telogeni efluvium-hair-clinic-beograd

KOD TELOGENOG EFLUVIUMA OPADA I DO 300 DLAKA DNEVNO

KOD TELOGENOG EFLUVIUMA OPADA I DO 300 DLAKA DNEVNO

U bilo kom trenutku, oko 85% do 90% dlaka su u aktivnoj fazi rasta (anagena faza), a ostale su u fazi ispadanja ( telogena faza). Obično su dlake u fazi rasta od 2 do 4 godine, a nakon toga ulaze u fazu ispadanja. U roku od 3 meseca ispadnu i zamene se novim dlakama. Normalno je da osoba gubi oko 100 dlaka na dan.

Kod telogenog efluviuma, neka promena u telu ili neki fiziološki šok, uslovljava da više dlaka uđe u telogenu fazu. Tipično kod ove forme opadanja, je da 30% kose prestaje da raste i prelazi u fazu mirovanja i nakon toga u fazu ispadanja. To znači da kod telogenog efluviuma ispada oko 300 dlaka na dan umesto 100.

UZROCI TELOGENOG EFLUVIUMA

Telogeni efluvium može biti uzrokovan brojnim triger faktorima: operacija, velika fizička trauma, veliki psihološki stres, visoka temperatura ili teška infekcija i bolest, ekstremni gubitak težine, ekstremna promena u ishrani, nagle hormonalne promene, nedostatak gvožđa, hipo i hipertiroidizam, lekovi.
Telogeni efluvium traje oko 6 meseci a nekad i duže.

Ako postoji i neka druga forma opadanja, onda telogeni efluvium, pogoršava primarno opadanje kose. Lečenje kod kompletnog gubitka kose je isto tako kompleksno.
Potreban je sveobuhvatni pristup koji uključuje tretman primarnog uzroka, kombinaciju tretmana i psihološku podršku pacijentu.

NAJBOLJI TRETMANI ZA TELOGEN EFLUVIUM

PRP i DSD tretman u kombinaciji daju najbrže rezultate u stopiranju opadanja kose,  a KIT mezotretman u stimulaciji rasta dlake i ojačavanju folikula i dlake. Pravilno vođenje pacijenta kroz proces tretmana je preduslov da se postignu brzi i optimalni rezultati.

PRP TRETMAN ZA REJUVENACIJU KOSE

Scroll to Top