OPADANJE KOSE TOKOM LETA. MIT ILI ISTINA ?

Kako da zaštitimo kosu tokom leta ?

UVOD: Konačno je došlo dugoočekivano leto i veći deo vremena provodimo napolju, nezavisno da li je letovanje, plaža, bazen, neka proslava ili izlazak na ručak/večeru. Čak i ove visoke temperature nisu prepreka za to.

Sa letom je istovremeno krenula i briga da će izlazak na sunce negativno uticati na kvalitet i gustinu vaše kose. Možda primećujete povećano opadanje kose pa se pitate da li je to normalno ili ne?

NORMALNO OPADANJE KOSE

Da bi smo mogli prepoznati povećano opadanje kose, moramo prvo znati šta je normalno opadanje. Naša dlaka podleže ciklusu rasta tokom kojeg se nova dlaka formira, raste i opadne na kraju tog ciklusa. Ali gotovo u istom trenutku se formira nova dlaka koja zamenjuje staru. U bilo kom trenutku 10% naše kose je u fazi opadanja, što znači da normalno oko 100 dlaka opadne svaki dan.

POVEĆANO OPADANJE TOKOM LETA

Iako svi znamo da se na proleće i jesen javlja tipično sezonsko opadanje kose, zbog globalnih klimatskih promena opadanje kose se sada javlja i na leto. Pitanje je da li je opadanje kose tokom leta pravo ili lažno ? Koja je razlika ?

UTICAJ SUNCA I UV ZRAKA

Često je opadanje kose kod žena tokom leta ustvari lažno. Zbog razgradnje proteina dlake od UV zraka, zbog oštećenja dlake od morske soli ili hlora u bazenima, dlaka postaje suva i lomljiva. Zbog toga, žene primećuju povećan broj dlaka tokom pranja ili češljanja,ali te dlake su samo polomljene, bez korena. Zato je neophodna pravila nega kose tokom leta. Primena maske za kosu sa dubokom hidratacijom uveče,  a zaštitne kreme i sprejevi sa spf faktorom tokom dana.

VISOKE TEMPERATURE I OPADANJE KOSE KOD MUŠKARACA

Kod muškaraca, tokom avgusta, može da se javi i pravo opadanje kose. Tada opadaju dlake koje imaju koren. Tokom leta se poveća nivo testosterona zbog visokih temperatura, pa se poveća i dihidrotestosteron koji utiče na pogoršanje naslednog gubitka kose kod muškaraca sa epizodom jakog opadanja kose.

STIL ŽIVOTA TOKOM LETA UTIČE I NA KOSU

Svi volimo da putujemo tokom leta na razne egzotične destinacije ili lokalno po poznatim turističkim mestima. Uglavnom, svi hoće da budu van i uživaju u suncu. Pritom manje paze na rutinu ishrane i negu kose. I naravno  da treba da uživate u letnjim odmorima, ali nemojte previše da modifikujete svoj stil života i rutinu.

ŠTA PREUZETI ?

Opadanje kose tokom leta može biti  normalno ili patološko. Ukoliko primećujete da opadaju dlake sa korenom i da opadanje traje duže od 3 nedelje, onda se javite doktoru-trihologu za pomoć. Pregled kose kod doktora-trihologa  je neophodan, da biste rešili dileme i dobili adekvatne savete ili plan terapije za rast kose, ukoliko je potrebno.

Zato, uživajte u letnjim mesecima ali i brinite o svojoj kosi da biste zadržali gustinu i kvalitet. Održavajte zdravlje vaše kose tokom leta kroz negu, zaštitu od sunca i hidrataciju.