GENERACIJA Z I OPADANJE KOSE

UVOD : Kosa igra vrlo značajnu ulogu u identifikaciji ličnosti i deluje kao aksesosar i referenca lepote. Voluminozna kosa se asocira sa zdravljem i mladošću.

Novija statistika pokazuje da se gubitak kose javlja u sve mlađim godinama, što znatno utiče na samopouzdanje i samopercepciju. Ranije je bilo očekivano da oko 20% mladih u 20-tim godinama pokaže neki stepen gubitka kose, ali nova statistika pokazuje 43% prevalencije ćelavosti kod starosne grupe od 17 do 29 godina.

NAJČEŠĆA FORMA OPADANJA KOSE JE NASLEDNA ĆELAVOST :

Androgenetska alopecija ili nasledna ćelavost je najčešća forma opadanja kose i kod žena i kod muškaraca i javja se kao rezultat genetske predispozicije i uticaja polnih hormona. Razlozi za porast naslednog gubitka kose kod mladih se povezuju sa zdravstvenim razlozima, nedostacima u ishrani, stresom i lošim navikama u nezi kose. Zdravstveni problemi kod mladih osoba su disbalans štitnih hormona, insulinska rezistencija i autoimuna oboljenja, koji doprnose ranoj pojavi ili pogošanju naslednog opadanja kose

LOŠA ISHRANA UBRZAVA GUBITAK KOSE : Različiti režimi ishrane i dijete u današnje vreme, dovode do nedostatka proteina, vitamia i minerala. Nedostatak gvožđa je najčešći nutritivni nedostatak, koji je isključivo čest kod mladih. Slede i deficit vitamina D, cinka, selena,biotina… Ovi minerali i vitamini su neophodni za normalno funkcionisanje korena dlake i formiranje zdrave dlake.

STRES KOD MLADIH JE VELIKI I UZROKUJE GUBITAK KOSE : Stres je faktor za  koji se ne očekuje da bude razlog opadanja kose kod mladih, ali pokazuje se da mlade generacije imaju veći nivo stresa nego generacije pre. Stres je vezan sa osećajem izolacije i usamljenosti, a još alarmantnije je što se mladi teško nose sa tom vrstom stresa. Visok nivo kortizola kao rezultat hroničnog stresa, narušava stvaranje-sintezu proteina dlake.

MLADI IMAJU VISOKU SVESNOST ZA ZDRAVLJE SVOJE KOSE : I pored navedene statistike i informacija, ima još jedan podatak koji ima krucijalno značenje. Generacija Z isto tako ima visoku svesnost za zdravlje svoje kose. Zato traže pomoć i savet doktora-trihologa još na prve znake promena na kosi

PRAVOVREMENI TRETMAN KOSE KOMPLETNO VRAĆA IZGUBLJENU KOSU : Zbog toga možemo da primenimo savremene tretmane za rast kose još u inicijalnim fazama gubitka kose i da u potpunosti vratimo izgubljenu kosu. Isto tako, koža kod mladih pacijenata  mnogo bolje reaguje na stimulativne tretmane, što omogućava odličan rezultat. Osim toga postoje savremeni tretmani koji daju rezulatate koji ranije nisu bili mogući. Zato, i pored zabrinjavajućeg  broja mladih sa opadanjem kose u današnje vreme, mogučnost uspešnih tretmana nadmašuje očekivanja u rastu nove kose.