NE ZANEMARUJTE UTICAJ ŠTITNE ŽLEZDE NA OPADANJE KOSE

I smanjena i povečana funkcija štitne žlezde negativno deluje na kosu

UVOD: Milioni ljudi, najviše žena, ima  problem sa funkcijom štitne žlezde. Štitna žlezda proizvodi štitne hormone, koji su neophodni za kompletnu funkciju našeg tela i pravilan rad svih naših organa i mišića i zbog toga se smatra generalom našeg tela. Štitni hormoni kao vojnici, su odgovorni za sve, od stepena aktivnosti bazalnog metabolizma-koji je faktički  stepen kojim naše telo koristi kiseonik i stvara energiju, pa do rasta kose, kože i noktiju.

I SMANJENA I POVEĆANA FUNKCIJA ŠTITNE ŽLEZDE UZROKUJE GUBITAK KOSE

Poremećaj u radu štitne žlezde nastaje kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljno ili proizvodi previše hormona Hipotireoza ili usporena funkcija štitnjače, može izazvati mnoge probleme, od povećanja težine do umora.  Hipertireoidizam, ubrzana funkcija, između ostalog dovodi do gubitka težine, nervoze itd. Oba stanja mogu uzrokovati suvu, lomljivu kosu ili proređenu kosu na temenom delu glave. Često se zanemari uticaj štitne žlezde na kosu, pa pacijenti primete gubitak kose relativno kasno.

KAKO DISBALANS TIROIDNIH HORMONA UTIĆE NA VAŠU KOSU?                           ­­­­­­­­­­

Poremečaj tiroidnih hormona utiče na sve ciklične procese u organizmu, pa i na ciklus rasta dlake. To uključuje i razvoj kose u korenu. Zbog disbalansa štitnih hormona, kosa ispada i ne može biti zamenjena novom kosom. Kao rezultat dolazi do razređivanja i istanjivanja kose . Ta forma opadanja je hronični telogeni efluvium.

DLAKA POSTAJE SUVA I KRTA

Osim smanjivanja gustine, kosa se promeni i po strukturi. Dlaka postane suva i krta, jer se smanjuje i funkcija lojnih žlezdi. Zbog nedostatka lipidnog omotača ona se ne podmazuje dovoljno. Zato kosa gubi svoju prirodnu zaštitu i lako se lomi. Poremečaj štitnih hormona utiče i na ciklus rasta dlake na obrvama i na telu pa se i one prorede.

KONSULTACIJE SA ENDOKRINOLOGOM I TRIHOLOGOM SU OBAVEZNE

Rad sa lekarom-endokrinologom, na održavanju vašeg stanja uz pomoć lekova je obavezan.  Rezultati verovatno neće biti brzi, jer je za obnavljanje kose potrebno vreme.  Isto tako je obavezan rad i sa vašim doktorom-trihologom. Dodatnim tretmanima za rast kose mogu se ubrzati rezultati i rast se može obnoviti za nekoliko meseci. Imajte na umu da se nova kosa  može razlikovati u boji ili teksturi od vaše stare kose.

KOJI TRETMANI SE PREPORUČUJU?

Tretmanom mezonitima možemo vratiti gustinu kose od 50% do 100% zavisno od stadijuma gubitka kose. Mezoniti su bioresorptivni i biokompatiblini PDO konci, koje postavimo u koži glave, da bi pokrenuli aktivnost korena dlake. Mezoniti bukvalno uvedu koren u fazu formiranja nove dlake i direktno stimulišu rast nove kose.

U kombinaciji sa indivudializiranom mezoterapijom, optimalno se stimuliše rast kose. Individualizirana mezoterapija se primenjuje dodatno da bi podigla kvalitet i sjaj kose na još viši nivo. Kombinacija različith koktela koji se ubrizgavaju u koži glave, daje korenu dlake sve što mu je potrebno a i štiti ga od štetnih uticaja.