L-lizin-esencijalna-aminokiselina-za-telo-i-kosu-hair-clinic-beograd

L-LIZIN, ESENCIJALNA AMINOKISELINA ZA TELO, ALI I ZA KOSU

L-LIZIN, ESENCIJALNA AMINOKISELINA ZA TELO, ALI I ZA KOSU

Obično gubimo oko 100 dlaka na dan i to je normalna pojava. Ali ako primetite da gubite više, ishrana može biti uzrok. Napr. smanjen unos proteina i nisko gvožđe, utiče na kosu.

Proteini su izgrađeni od aminokiselina, od kojih neke naše telo sintetiše, a neke morate uneti preko hrane. Ako vaš doktor kaže da imate nisko gvožđe, vaše opadanje kose može dodatno biti uzrokovano i nedostatkom aminokiseline L-lizina.

L-lizin je esencijalna aminokiselina za telo i za kosu. L-lizin je jedna od 8 esencijalnih aminokiselina, znači grupa koju naše telo ne može da sintetiše. Srećemo je u crvenom mesu, živinskom mesu, svinjskom, jajima, siru, u određenim vrstama ribe, posebno u sardini, i u soji.

Opadanje kose je poznat simptom nedostatka gvožđa, objašnjava dr Milena Stanojević, triholog iz Hair Clinic Beograd. U studijama objavljenim u „Clinical and Experimental Dermatology“ zabeleženo je da pojačano opadanje kose korespondira sa nedostatkom gvožđa i smanjenim unosom L-lizina. Kod pacijenata koji uzimaju suplemente gvožđa i lizina, opadanje kose je smanjeno, ali je potrebno nekoliko meseci da bi se primetile promene. Istovremeno se preporučuju stimulativni tretmani za rast kose.

Dobra anamneza, koja obuhvata kompletnu medicinsku i farmakološku istoriju, je neophodna da se otkriju razlozi opadanja kose, objašnjava dr Milena iz Hair Clinic Beograd. Nadalje, videodermoskopija kose i skalpa će obezbediti evaluaciju stepena gubitka kose i funkciju folikula.

VIDEODERMOSKOPIJA KOSE I SKALPA

Saglasno sa tim, paralelno sa sistemskom terapijom suplementima gvožđa i L-lizina, mogu se primeniti i metode za stimulaciju rasta kose i da se obezbedi brza i optimalna regeneracija kose.