ANEMIJA JE UZROK OPADANJA KOSE I KOD ŽENA I KOD MUŠKARACA

ANEMIJA JE UZROK OPADANJA KOSE I KOD ŽENA I KOD MUŠKARACA

Gubitak kose ima mnogo uzroka i može uticati na odrasle i decu svih polova. Gubitak kose nije samo naslednog tipa. Može biti uzrokovan i nedostatkom hranljivih materija. Pr. kada nemate dovoljno gvožđa, vaše telo ne može proizvesti hemoglobin u vašoj krvi. Hemoglobin nosi kiseonik za rast i oporavak ćelija u vašem telu, uključujući i ćelije koje stimulišu rast kose.
Sa tretmanom možete pomoći da preokrenete i nedostatak gvožđa i gubitak kose.

KAKO TO IZGLEDA?

Gubitak kose zbog nedostatka gvožđa, ranije se češće javljao kod žena, međutim naša praksa je pokazala da se sve više javlja i kod muškaraca. Anemija  može dovesti do ispadanja kose koje je slično klasičnom opadanju kose kod muške i ženske nasledne ćelavosti.

Ako imate gubitak kose, možda ćete primetiti više kose u tuš kabini ili u četki za kosu. U naprednim slučajevima možete primetiti polja bez kose.

KAKO TRETIRATI NEDOSTATAK GVOŽĐA I GUBITAK KOSE ?

Većina gubitaka kose koja se odnose na nedostatak gvožđa nisu trajni.
Najbolji način za lečenje gubitka kose je rešavanje osnovnog uzroka problema. Ako mislite da je gubitak kose povezan sa nedostatkom gvožđa, konsultujte lekara kako biste proverili nivo gvožđa u krvi. Vaš lekar će tražiti nivo feritina, proteina koji pomaže u skladištenju gvožđa.
Ako rezultati testa pokazuju nizak nivo gvožđa, možete ga tretirati suplementima gvožđa. Može se javiti nelagodnost u stomaku, kao sporedni efekat dodatnog gvožđa, pa recite lekaru ako imate problem sa želucem.

KAKO IZGLEDA GUBITAK KOSE UZROKOVAN NEDOSTATKOM GVOŽĐA?

Gubljenje kose zbog gubitka gvožđa traje samo privremeno. Uvek je dobra ideja da posetite lekara da biste razgovarali o mogućnostima lečenja i da biste brzo došli do optimlanog zdravlja. Vaš lekar vam može pomoći da promenite način ishrane kako biste zadovoljili potrebe za gvožđem.

MOŽETE LI SPREČITI NEDOSTATAK GVOŽĐA I GUBITAK KOSE ?

Da biste sprečili gubitak kose, trebalo bi da :

Jedete zdravu i uravnoteženu ishranu. Obavezno unosite hranubogatu gvožđem kao što je spanać, grašak, proteini i suvo voće.

Dodate hranu bogatu vitaminom C. Ove namirnice omogućavaju vašem telu da efikasno apsorbuje gvožđe.

Budite sigurni da jedete više pomorandži, jagoda, dinje, brokolija, paradajza.

Zaštitite kosu od uticaja spoljašne sredine, šalovima i šeširima. U izuzetno sunčanim i vetrovitim danima, pokrivajte kosu.

Četkate i perite kosu nežno. Ako ste blagi, može vam pomoći da izbegnete višak kose tokom rutinskog održavanja.

Izbegavate korišćenje hemikalija i boja za kosu. Ako koristite hemikalije, potražite savet od profesionalnog frizera.

Izbegavajte električne aparate, prese za kosu i figaro. Ako ih morate koristiti dodajte sloj zaštite u vidu gela ili pene za zaštitu kose, koje možete kupiti u svakoj drogeriji.