AKTIVACIJA POZITIVNIH SIGNALNIH PUTEVA DLAKE, DAJE RAST KOSE

KIT MEZOTRETMAN I LLLT LASERSKI TRETMAN POSPEŠUJU RASTA DLAKE

Kosa je ektodermalna struktura sa velikim kozmetičkim značenjem. Pomaže individui da održi pozitivni self-image i da nastavi sa zdravim i aktivnim socijalnim interakcijama.

Androgenetska alopecija (AGA) je stanje progresivnog prekida rasta dlake u frontalnom delu skalpa, androgeno zavisna sa naslednom prirodom. Kod muškaraca sa androgenetskom alopecijom, rast dlake u frontalnom delu skalpa se smanjuje i od terminalnih ( pigmentovane i čvrste) dlaka nastaje velusni ( nepigmentovan i tanak ) tip dlaka. Trajanje perioda rasta ( anagene faze) se postepeno smanjuje i sa svakim ciklsuom dlake, folikuli postaju manji i kraći i progresivno minijaturizovani.

Kolagen indukovana terapija (KIT) je minimalno invazivna dermatološka procedura tokom koje fine iglice formiraju male punkcije u površinskom sloju kože. Brojni faktori rasta, prostaglandini, sonični hedgehog, i Wnt/β-catenin signalni putevi, su involvirani u proces stimulacije rasta kose nakon kolagen indukovane terapije.

Kod našeg pacijenta smo primenili KIT mezotretman u kombinaciji sa LLLT laserski tretman i na taj način stopirali proces minijaturizacije i pospešili rast dlake. Kao rezultat toga, tanke i nepigmentovane dlake ponovo su postale čvrste i tamne a efekat zgušnjavanja kose je evidentan.