FARBE ZA KOSU UZROKUJU OPADANJE KOSE ?

FARBE ZA KOSU UZROKUJU OPADANJE KOSE ?

Postoje brojni razlozi zbog kojih žena može iznenada poćeti da gubi kosu: hormonske promene nakon porodjaja, ubrzan ili usporen rad štitne zlezde, hemoterapija i neželjeni efekti lekova. Medjutim, kosa koja je previše tretirana, farbana ili izbeljena je lomljiva i isto tako opada. Može nastati i privremeni gubitak kose.

Farbe za kosu sadrže kancerogene i štetne agense, kao sto su para-fenilendiamin (PPD), ugljena smola i olovni acetat.
Iznenadne tegobe kao sto su kašljanje, kijanje, otežano disanje, curenje iz nose, osip nakon bojenja kose, znak su da kosa i koža loše reaguju na boju. Ubrzo nakon toga mozete primetiti da je vaša kosa odlomljena u delovima – bilo u korenu ili na krajevima, gde je nanesena boja.

Ukoliko dodje do gubitka kose, posetite profesionalnog frizera kako biste izravnali kosu. Dobra vest je, da kada se hemijska reakcija zaustavi, kosa počinje ponovo da raste.

Ukoliko opadanje kose traje dugo i kosa se ne obnavlja, obratite se doktoru za kosu-trihologu. Triholog će na osnovu videodermoskopije skalpa proceniti stanje vaše koze glave i stanje korena dlake i savetovati vam odgovarajuće tretmane za obnovu funkcije korena i rast nove kose.