zašto_PCOS_sindrom_policističnih_jajnika_uzrokuje_opadanje_kose

ZAŠTO PCOS (SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA) UZROKUJE OPADANJE KOSE ?

ZAŠTO (PCOS) SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA UZROKUJE OPADANJE KOSE ?

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je čest poremećaj hormona koji može izazvati niz simptoma. Dok mnogi sa PCOS-om imaju jače dlake na licu i telu, kod nekih žena dolazi do istanjivanja i gubitka kose.
Žensko telo proizvodi muške hormone, koji se nazivaju androgeni. Ovo uključuje testosteron. Androgeni imaju ulogu u formiranju sekundarnih seksualnih karakteristika i imaju druge važne funkcije.

PCOS uzrokuje dodatnu proizvodnju androgena, što dovodi do virilizacije. Ovo se odnosi na razvoj muških karakteristika, uključujući i maljavost na mestima gde je obično nema : lice, vrat, grudi, stomak.
Ovi dodatni androgeni takođe mogu uzrokovati da kosa na glavi počne da se proređuje, posebno u prednjme delu. To je poznato kako androgena alopecija ili ženski tip gubitka kose.

HOĆE LI SE IZGUBLJENA KOSA VRATITI?

Kosa koja opadne zbog PCOS-a neće se obnoviti sama od sebe. Ali tretmanima se može stimulisati rast nove kose. Mezoniti, PRP I KIT mezotretman daju najbolje rezultate kod ovog tipa gubitka kose.

Tretmani za rast kose

KOJI MEDICINSKI TRETMANI MOGU POMOĆI?

PCOS opadanje kose je uzrokovano hormonskom neravnotežom, pa je regulacija hormona važan deo lečenja. Ovo se može regulisati različitim lekovima.

ŠTA JE SA KUĆNIM LEKOVIMA ZA OPADANJE KOSE ZBOG PCOS ?

Ako želite da dodate i lečenje prirodnim putem, postoje neki kućni lekovi koji mogu pomoći u smanjenju nivoa androgena, smanjujući njihov efekat na kosu.

CINK

Uzimanje cink suplementa može pomoći kod gubitka kose povezanog sa PCOS-om.
Studija je pokazala da upotreba 50mg elementarnog cinka tokom 8 nedelja, blagotvorno deluje na rast kose i pomaže kod hirzutizma.

GUBITAK TEŽINE

Postoji značajan dokaz da gubitak težine može smanjiti nivo androgena i efekte viška androgena kod žena sa PCOS. To može dovesti do manjeg gubitka kose, kao i do smanjenja ostalih simptoma PCOS-a.

BIOTIN

Biotin je popularan dodatak koji se često koristi za zdravlje i rast kose. Nema puno dokaza da to posebno pomaže kod opadanja kose povezanog sa PCOS-om, ali vredi probati.
Studija iz 2015.pokazala je da uzimanje dodatka morskog proteina koji sadrži biotin, tokom 90 dana, rezultira značajnim rastom kose.