Povećajte gustinu kose i sprečite njeno opadanje, sa najsavremenijim tretmanima iz naše klinike

Opadanje kose postaje sve veći izazov sa kojim se suočavaju mnogi muškarci, ali i žene. Krivac za probleme sa vašom kosom mogu biti razni faktori, ali je najčešće u pitanju genetika. Veliki napredak medicine u poslednjoj deceniji je omogućio razvoj raznih tehnika i tretmana za stimulaciju rasta kose i sprečavanje njenog opadanja.

U našoj klinici možete uraditi sledeće tretmane za rast kose : PDO tretman mezonitima, MSC tretman matičnim ćelijama, KIT mezoterapiju, laserski tretman, tretman DSD de Luxe proizvodima.

Za više informacija i možete nas kontaktirati putem telefona + 381 66 5135054 (ukoliko živite van Srbije možete koristiti Viber ili WhatsApp aplikacije).

Naši doktori-triholozi imaju više od 15 godina iskustva u oblasti dijagnostike i tretmane kose i članovi su prestižnih međunarodnih udruženja poput :

PDO tretman mezonitima

Mezoniti su biostumulativni, biokompatibilni i bioresporptivni hirurški konci koji se ugrađuju u koži glave i pokreću aktivnost folikula dlake. Direktno aktiviraju fazu rasta, zbog čega koren formira novu dlaku. 

Gustina kose može da se poboljša za 50%-100% zavisno od stadiuma gubitka kose. Radi se jedanput godišnje zato što postavljene mezoniti deluju stimulativno od 9 do 12 meseci.

MSC tretman matičnim ćelijama

Tretman se sastoji u vađenju zdravih folikula dlake iz potiljačnog dela glave. Nakon vađenja, folikuli se obrađuju specijalnom tehnikom koja omogućava odvajanje matičnih ćelija, da bi se dobio rastvor koji se injektira se u zone proređivanja kose. 

Zdrave matične ćelije stimulišu oštećene i nefunkcionalne ćelije oslabljenog korena što rezultuje formiranjem nove dlake nakon 3 meseca.

Biomimetični peptidi

Biomimetrični peptidi deluju na više nivoa oštečenog i oslabljenog folikula, a pre svega pomažu da se folikul samostalno regeneriše.

Biomimetični peptidi smanjuju gubitak kose preko stimulacije i produžavanja faze rasta dlake i posledIčnog smanjivanja faze opadanja. Oni iniciraju fazu rasta, što se manifestuje pojavom novih dlaka. Istovremeno se povećava i dijametar dlake.

Mezoterapija DHT Blokatorima

Mezoterapija DHT blokatorima, je mezoterapija kojim se najpotentniji DHT blokator malim iglicama injektira u kožu glave i time direktno sprečavamo uticaj DHT-a na koren dlake. Još značajnije je da ova mezoterapija ne daje nikakve nus efekte jer deluje samo na nivou kože glave. 

Čak je bezbedan za primenu i kod žena koje imaju povišen nivo muških polnih hormona.

KIT mezotretman

KIT tretman pomoću malih iglica minimalno oštećuje kožu skalpa, ali ojača folikule.

KIT mezotretman (Kolagen Indukovana Terapija) je minimalno invazivna dermatološka procedura tokom koje fine iglice formiraju male punkcije u površinskom sloju kože. Zazdravljivanje minimalno oštećene kože skalpa, stimuliše regeneraciju korena dlake.

Videodermoskopija skalpa

Videodermoskopija kose i skalpa ili trihoskopija je savremena neinvazivna dijanosticka metoda koja nam omogućuje brzu i preciznu vizuelizaciju folikula dlake, kože glave i kapilarne mreže. Na osnovu trihoskopskih promena i obrazaca, odredjujemo tip gubitka kose i razlog opadanja. 

Strukture koje mogu biti vizuelizovane su stabljika dlake, pore folikula, perifolikularni epidermis i kapilarna mreža.

Zakažite pregled
sa našim doktorima

Rezultati naših pacijenata nakon završenih tretmana

ISKUSTVA ZADOVOLJNIH PACIJENATA

Pozovite nas da zakažete pregled sa doktorima-triholozima

Često postavljana pitanja

Svi gubimo kosu tokom dana. Opadanje kose do 100 dlaka je normalno i to ne znači da ćete oćelaviti. Skalp ima oko 100.000 folikula dlake, i gotovo svaki od njih formira dlaku u bilo kom trenutku.

Nije tačno da se ćelavost nasleđuje po majčinoj  liniji. Ustvari se nasledjuje se obe strane,  i po majci i po ocu. Kad pogledate familiju i analizirate stanje kose članovima familije, možete  i da pretpostavite kako će vaša kosa izgledati u budućnosti.

Androgenetska alopecija je medicinski termin za mušku naslednu ćelavost. Ovaj tip opadanja se javlja zbog genetske predispozicije i familijarne istorije.

Tradicionalno, se ovaj tip ćelavljenja povezivao samo sa muškarcima, ali sad znamo da se javlja i kod muškaraca i žena. Ali je opadanje kod muškaraca obično brže, agresivnije  i opsežnije.

Nasledni gubitak kose je najčešća forma gubitka kose kod muškaraca i žena. Kod muškaraca počinje   formiranjem zalistaka,  proredjenjem temenog dela, a zatim i  središnjeg dela.

Kod žena se manifestuje  istanjivanjem kose na kruni glave. Iako može da se javi u bilo kom starosnom dobu, najviše pogađa osobe u 30-tim godinama.

Sa jedne strane postoji genetska predispozicija koja određuje stepen osetlivosti korena dlake na dejstvo dihidrotestosterona. Dihidrotestosteron (DHT) se u našem telu prirodno formira iz testosterona pod dejstvom enzima 5-alfa reduktaze.

Nasledna ćelavost se javlja zbog prevelike osetlivosti vlaknenih folikula na DHT, a ne zbog prvelikog nivoa hormona u krvi. Isto tako, taj DHT utiče na povećanje dlakavosti na telu i licu

Par zdravstvenih stanja, kao što je problem sa tiroidnom žlezdom, anemija zbog nedostatka gvožđa, policistični ovarijalni sindrom, dijabetes itd. mogu uzrokovati gubitak kose.

Isto tako, stres, dijete, porođaj, menopauza, uzimanje steroida mogu  biti  razlog aktivnog opadanja kose.

Doktoru- trihologu. Ako imate gubitak ili istanjivanje kose, najbolje je da se obratite specijalisti za kosu.

Triholozi su doktori specijalisti za probleme sa kosom, i mogu  vam dati tačnu dijagnozu i pre svega adekvatni tretmani za  rast kose.

Ima nekoliko situacija koji mogu uzrokovati “šok sistema” koji menja ciklus rasta kose. Kao rezultat toga, 30% – 40% kose uđe u telogenu fazu, fazu opadanja, koja traje 3 meseca. Zato, tri meseca kasnije, dlake ispadaju intenzivno naročito u prednjem delu skalpa. Ovakve životne okolnosti su porođaj, menopauza, visoka temperatura, nagla promena težine zbog dijeta, operacija, teške bolesti, ali i stresogeni faktori, kao smrtni slučaj ili razvod.

Generalno, gubitak kose nije  povezan sa sistemskom ili unutrašnjom bolešću, pa čak i dijeta nije čest razlog, osim ako je preterana. Najviše se istanjivanje kose povezuje sa predodređenim genetskim faktorima, familijarnom istorijom i procesom starenja kose.

Mnoge žene i muškarci , primećuju istanjivanje kose u 30-tim i 40-tim godinama kao proces normalnog  starenja kose. Ali, ponekad normalne faze života, kao pubertet, menopauza, porođaj, stres, mogu  uzrokovati opadanje kose.

Pranje kose ne ubrzava opadanje kose. Pranjem se samo odstranjuju  dlake koje su bile spremne  da opadnu. Normalno farbanje, trajna ondulacija, keratinsko ispravljanje ne uzrokuju opadanje kose.

Ali preterano hemijsko tretiranje dovodi do lomljivosti dlake i opadanja. Isto tako i fruzure koje opterećuju dlaku, mogu da daju opadanje kose.

Najmanje 3 meseca je potrebno da se vidi poboljšanje gustine kose od tretmana za rast kose. Ali nakon tri meseca, rast nove kose je znatno brži.

Obično ukupno trajanje intenzivnog  tretmana je 6-9 meseci.