Transplantacija je jedino trajno rešenje za opadanje kose kod muškaraca

Ukoliko tražite da trajno rešite problem opadanja kose, transplantacija je pravo rešenje za vas. Napredak tehnologije i medicine u poslednjoj deceniji je omogućila povećanje efikasnosti ove operacije uz istovremeno smanjenje vremena i cene. Danas je transplantacija kose rutinska operacija koja se završava tokom jedne posete našoj klinici. Sama intervencija je potpuno bezbolna i već nakon dva dana se možete vratiti standardnim životnim aktivnostima.

Za više informacija i za konsultacije možete nas kontaktirati putem telefona +381 66 5135 054 (ukoliko živite van Srbije možete koristiti Viber ili WhatsApp aplikacije).

Naši  plastični hirurzi i doktori-triholozi imaju više od 12 godina iskustva u oblasti transplantacije kose i članovi su prestižnih međunarodnih udruženja poput:

Zakažite konsultacije sa našim doktorima

Operacija daje trajne rezultate

Sve završavate tokom jedne posete našoj klinici

Intervencija je potpuno bezbolna

Brzo zazdravljenje bez prekidanja uobičajenog životnog stila

Rezultati operacije daju potpuno prirodni izgled

Operisaće vas iskusni plastični hirurzi

Nova kosa će vam dati mlađi izgled i više samopouzdanja

Rezultati prethodnih transplantacija u našoj klinici

Pozovite nas za konsultacije sa našim doktorima-triholozima

ISKUSTVA ZADOVOLJNIH PACIJENATA

Često postavljana pitanja

FUE (Follicular Unit Extraction) transplantacije kose je ekstrakcija individualnih vlaknenih folikula iz donorske regije (potiljačni deo glave i deo izmedju ušiju) i njihovo implantiranje u zonama proređenja kose.

Transplantacija kose daje trajne rezultate. Folikuli kose presađeni u postupku transplantacije genetski su otporni na uticaj testosterona, odnosno njegovog metabolita, DHT (dihidrotestosteron) koji pokreće poroces gubitka kose.

Transplantirane dlake preživljavaju na mestu implantacije do kraja života.

Brojevi koji se spominju tokom transplantacije se odnose na broj vlaknenih folikula. A što se tiče broja dlaka bitno je da se napomene da je njihov broj duplo veći od broja folikula. Zato, kad pričamo o transplantaciji pričamo o graftovima.

Svaki graft je folikularna jedinica koja sadrži 2-3 dlake,  što znači da je transplantacija od 3000 folikula ustvari transplantiranje od 8000-10000dlaka.

Kandidati za transplantaciju kose moraju da imaju zdravu kosu u potiljačnom i temporalnom delu glave da bi služila kao donorska regija. Donorska regija je deo glave odakle se uzimaju graftovi za transplantaciju.

Drugi faktori, kao što su boja kose, tekstura, kovrdžavost, mogu takođe da utiču na krajnji  rezultat.

Osobama sa vrlo malo kose možda i nećemo savetovati transplantaciju. Na dermoskopskom pregledu pacijenta, naši doktori će pažljivo pregledati sve aspekte i uzeti sve anamnestičke podatke.

Oni ljudi koji nemaju adekvatan broj dlaka i kvalitet kose u donorskoj regiji ne bi smeli biti podvrgnuti postupku transplantacije kose.

Zbog toga što se ekstrahuju individualni folikuli, ostaju male, punkturne povrede skalpa koje koncentrično zazdrave i ne poznaje se nikakav ožiljak. Gotovo i da nema postoperativnih bolova ili diskomfort, a prosečna rehabilitacija je oko 7 dana.

Pacijenti mogu da se vrate na posao par dana nakon operacije.
Za 7 dana koža zazdravi i ljuspice oko transplantirane dlake ispadnu. Pojavjuje se mali otok treći dan na čelu,  ali se već sledećeg dana povuče.

Da.  Folikuli bi,  naime,  trebalo biti vidljivi samo na površini kože kako bi se mogli individualno ekstrahovati bez poteškoća. To zahteva šišanje „na jedinicu“. Međutim, ukoliko je proredjivanje kose manje, i ako je potreban mali broj folikula,  moguće je da nećete morati skratiti svu kosu.

FUE transplantacija može da se odradi u jednoj dužoj sesiji.

Vreme trajanje može da varira i obično zavisi od broj graftova koji se transplantiraju. Manja procedura, gde se transplantira oko 500 -1000 graftova kao kod transplantacije obrva, mogu da traju i samo par sati. Ali veće operacije od 3000-4000 graftova traže sesiju koja traje 6-8 sati.

Nakon godinu dana, mogu da se vide kompletni rezultati od transplantacije. Ali kosa počne postepeno da raste oko 3-4 meseca nakon operacija. Krajem 6-og meseca, izraste oko 50% transplantirane kose.

Treba napomenuti da transplantirana kosa počinje opadati otrpilike u 6-oj nedelji nakon operacije. To je normalno i privremeno stanje.

Treba biti strpljiv kako biste dobili zadovoljavajuće rezultate  nakon transplantacije kose, što u nekim slučajevima može biti i vremenski period duži od godinu dana.

Operacija se radi pod lokalnom anestezijom tako da ne osećate nikakav bol.

Transplantacija kose je među operacijama koje pružaju visok procenat udobnosti pacijentu. Oseti se samo blaga bol kada se daje injekcija lokalne anestezije na početku operacije, a ostatak operacije nakon ove faze je potpuno bezbolan.

Sa razvojem savremenih mikrohirurških metoda , sad možemo i kod žena da izvedemo uspešnu transplantaciju.

Primenom mikro FUE tehnike graftovi koji se vade su nežni i fini i omogućuju prirodni izgled transplantirane kose. Osim toga, zbog finih  instrumenata, ne oštećuje se donorska regija.

Čak je kod žena veliki trend i transplantacija obrva da bi dobilie gušće obrve i bolju formu.

Safirna FUE transplantacija je najnovija tehnika  transplantacija kose, koja omogućuje bolje rezultate nego standradna FUE metoda.

Kao što ime sugeriše, safirna FUE tehnika koristi nastavke izgrađene od skupocenog materijala, safira da bi kreirali zaseke za postavljanje dlaka.