MIKRO FUE TRANSPLANTACIJA KOSE

Kosa je jedan od glavnih simbola lepote i kao takva, predstavlja važan deo izgleda svake osobe. Bujna kosa puna volumena znak je zdravlja i mladosti, a analogno tome, gubitak kose afektira niži psihosocijalni status i kvalitet života.

Opadanje ima kompleksnu i multifaktorijalnu prirodu i  glavne forme ćelavosti su : nasledni gubitak kose, telogeni effluvium i alopecia areata, dok je  kod muškaraca najčešća forma nasledni gubitak kose gde dominira nasledni faktor.

Transplantaciju kose FUE metodom možemo da definišemo kao trajno rešenje za izgubljenu kosu zbog nasledne ćelavosti.

ŠTA JE FUE TRANSPLANTACIJA KOSE ?

Transplantacija kose je mikrohiruška procedura koju izvodi specijalizovani tim u hirurškoj sali. Tokom mikro FUE transplantacije vade se pojedinačni graftovi (grupe dlaka) sa donorske regije i usađuju se u zoni gde nedostaju dlake.

ZAŠTO FUE METODA ?

FUE tehnika se smatra zlatnim standardom u transplantaciji kose. Danas, sa modernom FUE tehnikom, moguć je prirodni izgled kose. Planiranje rasporeda, inklinacije, distribucije graftova i iskustvo hirurga je ključno da bi dobili optimalnu gustinu i estetiku.

Druga bitna prednost u primeni FUE tehnike, je da ne ostavlja ožiljke, a period zazdravljivanja je kraći. Za 3 dana zazdravi donorska regija , graftovi zazdrave za 7 dana, a ljuspice ispadnu za 7 do 10 dana.

ŠTA JE SAFIRNA FUE METODA ?

Safirna FUE transplantacija je najnovija tehnika transplantacija kose, koja omogućuje bolje rezultate nego standradna FUE metoda.

Kao što ime sugeriše, safirna FUE tehnika koristi nastavke izgrađene od skupocenog materijala, safira da bi kreirali zaseke za postavljanje dlaka.

KAKO SE IZVODI MIKRO FUE TRANSPLANTACIJA ?

Prvo se označava i kreira zona za transplantaciju kose i planira broj potrebnih graftova .

Kosa u bezbednoj donorskoj zoni se skrati i daje se lokalna anestezija i počinjemo sa vađenjem graftova pomoću mikrohirurških instrumenata.

Kada se ekstrahuje dovoljan broj graftova, hirurg priprema regiju implantacije praveći useke, incizije, mikroskalpelima. Kad se naprave incizije, pojedinačne folikularne jedinice se transplantiraju postavljanjem graftova u zaseku.

Faze transplantacije možete da pogledate na sledećem linku Transplantacija

KADA SE VIDE PRVI REZULTATI ?

Transplantirani graftovi ispadnu od 4. do 8. nedelje. Ponovni rast kose počinje u 3. mesecu, a kompletni rezultat se vidi od 8. do 12. meseca.

Scroll to Top