LASERSKI TRETMAN ZA REGENERACIJU KOSE

Laserski tretman za regeneraciju kose poboljšava stanje kose kod velikog broja neožiljačnih alopecija kao što su androgenetska alopecija, alopecija areata, alopecija nakon hemoterapije, a i povećava preživljavanje graftova nakon transplantacije kose.

Laserska fotostimulacija stimuliše prelazak dlake iz faze opadanja u fazu rasta. To znači da povećava broj novih, anagenih dlaka. Isto tako, produžava trajanje faze rasta, i omogućava da dlaka koja se formira, ustvari preživi i ojača. Zbog toga što povećava stepen ćelijske deobe kod aktivnih folikula, dlaka koja se formira je debela i kvalitetna.

I na kraju, laserska energija sprečava prerani katageni razvoj. Drugim rečima, sprečava prerani ulaz dlake u fazu opadanja.

Kako deluje laserski tretman na rast kose ?

Istraživanja oko mehanizma delovanja pokazuju da laserska terapija deluje na mitohondrije. Mitohondrije su ustvari energetske stanice ćelija, a ATP je molekularna valuta za razmenu energije u mitohondrijama.

Laserska energija povećava produkciju ATP-a i na taj način poboljšava energetski metabolizam ćelija. Isto tako laserska svetlost stvara azotni oksid preko procesa fotorazgradnje. To je značajno zato što azotni oksid je potentni vazodilatator i omogućava poboljšanje cirkulacije oko korena dlake. Kao rezultat bolje cirkulacije, dlaka dobija i bolju ishranu.

Dodatno, Weiss i saradnici, su otkrili da laserski tretman kontroliše aktivnost 5-α reduktaze. To je enzim koji konvertuje testosteron u DHT. Kao rezultat kontrole aktivnosti 5-α reduktaze, laser smanjuje stvaranje DHT-a. A poznato je da je DHT jedan od glavnih faktora gubitka kose kod androgenetske alopecije. Možemo da zaključimo da laserski tretman deluje direktno na stopiranje opadanja kod naslednog gubitka kose.

Kako deluje laser kod alopecije areate ?

Jedan od najinteresantnijih mehanizama laserske energije je da menja upalne procese i imunološke odgovore u korenu dlake. To je bitno zato što kod alopecije areate postoji karakteristični upalni infiltrat u folikulu. Taj infiltrat prekida rast dlake i uzrokuje opadanje iste. Obzirom na to da su inflamatorni infiltrati krajnje štetni za folikula dlake, efekti lasera na smanjivanje tog upalnog procesa imaju značajnu ulogu u tretmanu AA.

Studija izvedena od strane Wikramanayake i saradnika za alopeciju areatu, ukazuje da tretman laserskom energijom deluje na smanjivanje upalnog inflitrata oko folikula dlake. Dodatno,  povećava broj folikula u fazi rasta.

Šta pokazuju kliničke studije ?

Kliničke studije pokazuju značajno poboljšanje u celokupnom rastu kose nakon laserskog tretmana.

Galerija

Dolazi do poboljšanja kvaliteta i sjaja kose, smanjivanja gubitka kose i boljeg zdravlje skalpa. Naročito se poboljšava stanje u temporalnom delu kod žena, a u temenom delu kod muškaraca.

Takođe, studije pokazuju da laser promoviše preživljavanje graftova. Laserski tretman se koristi neposredno nakon transplantacije. Laserski tretman za regeneraciju kose ubrzava proces zarastanja donorske i recipijentne regije, povećava vitalnost graftova i omogućava raniji rast transplantata.