MIKRO FUE TRANSPLANTACIJA KOSE

FUE transplantacija kose, se razvila u visoko-sofisticiranu subspecijalnost koja obezbeđuje značajno rešenje i olakšanje  pacijentima sa gubitkom kose. Rezultati su prirodni, trajni i efikasni.

Ovaj stepen rafiniranosti je rezultat boljeg razumevanja biologije i fiziologije dlake sa jedne strane i primene standardne mikrohirurške tehnike sa druge strane. Kombinacija veličine graftova, planiranje recipijentnog dela i distribicuja graftova, su ključni elementi koje hirurg primenjuje da bi umetnički izveo transplantaciju.

Naša kosa je formirana od grupa dlaka koje sadrže 1-5 dlaka. Ove grupe su takozvane folikularne jedinice ili graftovi. Kod osoba sa zdravom kosom, dlake u frontalnom delu su obično po jedna ili dve. Grupe od 2-3 dlake se primećuju prema zadnjem delu, a na potiljačnom delu imamo grupe sa 3-5 dlaka.

 

Savremena FUE transplantacija kose je pravo umetničko delo

Kod androgenetske alopecije dolazi do gubitka ove folikularne grupe. Zato, da bi transplantacija izgledala prirodno, neophodno je da se graftovi rasporede identično kao kosa koja je izgubljena. Zbog toga, graftovi ne treba da sadrže 3, 4 ili 5 dlaka, nego 1, 2 ili najviše 3 dlake.

Da bi dobili izgled guste i prirodne transplantirane kose, pojedinačne dlake se koriste za frontalnu liniju. Neposredno iza ove prednje linije , se transplanitraju pojedinačni ili dupli graftovi. A kako se ide prema nazad, dupli i trojni graftovi moraju se iskoristiti.

Kako se postiže prirodni izgled transplantirane kose ?

Mikro FUE transplantacija kose, za ekstrakciju graftova, koristi tanke igle (sa dijametarom od 0.6 -0.8mm) povezane na mikromotorom. Na taj način, graftovi se nežno vade jedan po jedan bez oštećenja okolnog tkiva. To znači da je ekstrakcija graftova automatizovana i izvodi se finim instrumentima.

Zato je ekstrakcija gotovo atraumatska za kožu, a graftovi fini i nežni. Zahvaljujući tome što su graftovi tanki i sa manjim volumenom, postiže se željeni prirodni izgled kose.

Galerija

Osim tehnike ekstrakcija graftova i tipa graftova, za krajnji rezulat bitan je i način implantacije graftova. Da bi postavili graftove, hirurzi koriste tanke instrumente da bi formirali jako male incizije. Iskusan hirurg za transplantaciju kose, planira raspored incizija da bi obezbedio i pravilnu dustribuciju i inklinaciju dlake. Nakon toga sa isto tako finim pincetama graftovi se postavljaju u te tanke incizije.

Zazdravljivanje nakon FUE transplantacije kose je mnogo brže

Kao rezultat micro FUE metode, zazdravljivanje je mnogo brže (graftovi oko 7 dana, donorska regija 2 dana,) a krajnji rezultat je visoko estetski i prirodan. Zbog toga što se postiže prirodan izgled sa mikro FUE tehnikom, ista se primejuje, ne samo kod transplantacije kose, nego i kod transplantacije brade, brkova, obrva i trepavica.